Sjećate li se talijanskog novinara koji je proveo mjesece u opkoljenom Sarajevu?

1
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se talijanskog novinara koji je proveo mjesece u opkoljenom Sarajevu?

Franco Di Mare, novinar i urednik talijanske državne televizije RAI Uno, ratni izvjestitelj iz BiH 1992. godine, u sirotištu je u zgarištu vidio jednoipolgodišnju djevojčicu koju je odmah posvojio.

Franco, koji je, prema pisanju medija, na poslu uvijek bio miran i suzdržan, nikada nije skrivao radost, entuzijazam i ljubav koju je Stella unijela u njegov život.

Stella danas ima oko 35 godina, diplomirala je ekonomiju. O njoj se ne zna gotovo ništa. Stella je uvijek bila pod zaštitom roditelja koji su je čuvali od medija, piše Nova.rs.

Helikopteri OS BiH na putu za Maglaj: Šuma gori na miniranom području, čule se eksplozije

Prvi susret novinara i male Stelle, koja je još bila u pelenama, dogodio se u Sarajevu 1992. godine.

"Bio sam u Sarajevu i pala je bomba na sirotište. Vidio sam malene oči i odmah smo se razumjeli" rekao je ranije novinar. Taj susret završio je veselom pričom" novinar je posvojio djevojčicu i rodila se očinska ljubav koja je trajala do posljednjih trenutaka njegova života. Nakon prvog susreta Di Mare, koji je tada bio u braku s Alessandrom, je uz pomoć Crvenog križa uspio posvojiti djevojčicu.

Napulj i Sarajevo u srcu

"Imao sam 35 godina i Stella me spasila u određenom trenutku mog života. Ona me natjerala da učim o vjeri i govorim da Bog postoji, rekao je Di Mare.

Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva

Iako je brak između novinara i Alessandre okončan, oni su nastavili brinuti o svojoj kćeri.

Dirljivu priču o Stelli i susretu opisao je Franco u knjizi Ne pitaj zašto. Franco Di Mare preminuo je 17. maja 2024. godine u 68. godini, nakon duže bolesti i to je bio izuzetno tužan trenutak za Stellu.

"U redu, ne govorim taj jezik. I, naravno, ne zaboravljam da sam rođen u Napulju i da nemam dva pasoša niti dvojno državljanstvo. Pa ipak, moji su korijeni u vodama Pozilipa i Miljacke, postao sam čovjek na ulicama Mergeline i u sokacima što se penju na Bjelave, moje čulno sazrijevanje slavilo je svoje obrede u drvoredima gradskog parka i među baščaršijskim zanatskim sokacima.

Priča o ratnicima: Na današnji poginuli su heroji Enver Šehović i braća Panjeta

Tako je započeo svoju priču u svojoj knjizi Ne pitaj zašto koju je posvetio djevojčici što ju je usvojio u Sarajevu. Roditelji su je napustili, a Franco se nije mogao odvojiti od djevojčice koja danas ima oko 35 godina.

"Glavna tema moje knjige je volja, snaga ljubavi. Kada govorim o ljubavi, ne mislim samo na romantičnu vrstu ljubavi koja postoji između muškarca i žene, već i na onu tajanstvenu vezu između muškarca i njegove zemlje (domovine), njegove porodice i njegove životne priče. Za vrijeme rata proveo sam mjesece u Sarajevu. Impresionirala me ljubav Sarajlija koji su u to vrijeme bili tako blizu jedni drugima, svom gradu, domovini, prijateljima i voljenima.

‘Mislim da imamo naslov romana‘

Nikada u životu nisam doživio takvu lekciju iz ljudskosti, koja se dogodila na jednom mjestu i u isto vrijeme. Radnja romana je priča o talijanskom novinaru koji u julu 1992. godine, na samom početku rata, dolazi u Sarajevo.

Nekoliko godina prije dolaska u Sarajevo razveo se, a zbog svega što mu se dogodilo postao je pomalo ciničan. Više ne vjeruje u ljubav, ali uskoro će se predomisliti, onog dana kada upoznaje djevojčicu u sirotištu.

Talijani su ga pitali zašto je usvojio dijete iz Sarajeva.

Dobro pitanje! Ali bojim se da nemam precizan odgovor. Mogao bih vam dati milion odgovora, ali svi ti odgovori zajedno ne bi bili dovoljni da objasne bit svega. U ljubavi, valjda, nema odgovora. Na kraju, ko bi nam zapravo mogao objasniti zašto ste se zaljubili u nekoga?

Ovo je dijete koje nije ništa krivo. Kad sam u knjizi opisao taj trenutak u kojem smo kći i ja odabrali jedno drugo, urednica me zamolila da tom opisu dodam još detalja. Ali nisam mogao.

Napisao sam točno ono što sam osjećao u tom trenutku. Rekao sam da ne postoji nitko na svijetu tko može objasniti razlog zašto biramo jedno drugo. Ne pitaj me zašto, rekao sam joj. Odgovorila mi je s osmijehom i riječima: "Mislim da imamo naslov romana", prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak