Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva
Foto: Printscreen / Preminuo Franko di Mare

Italijanski novinar Franco Di Mare preminuo je u 68. godini nakon teške borbe s mezoteliomom.

Poznat po svojoj izvještajnoj karijeri, Di Mare je bio reporter u Bosni i Hercegovini tokom rata, kao i na drugim ratištima širom svijeta. Međutim, njegova priča nije samo o novinarskoj hrabrosti; 1992. godine u Sarajevu je usvojio 10-mjesečnu djevojčicu Stellu, rođenu tokom ratnih sukoba.

Stella, koju je Di Mare primijetio među ostalom malom siročadi u Sarajevu, postala je neizostavan dio njegovog života. Njihova priča usvojenja i ljubavi ispričana je u Di Mareovom romanu Ne pitaj zašto, koji je kasnije poslužio kao osnova za dramu Anđeo Sarajeva.

Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

Di Mare je često isticao da njegovo usvojenje Stelle nije bio čin herojstva, već jednostavno čin ljubavi i povezanosti. "Zaljubio sam se u tek rođenu bebu", rekao je u jednom intervjuu. "Pomalo smo birali jedno drugo. Ne osjećam se velikodušno, učinio sam sve da je odvedem iz Sarajeva, ali u stvarnosti nikoga nisam spasio. Tačnije, ona je mene spasila."

Di Mareova bivša supruga Alessandra također je bila dio ove priče, a zajedno su osnovali porodicu koja se brinula o Stelli s ljubavlju i posvećenošću. Njegova smrt ostavlja prazninu ne samo u svijetu novinarstva, već i u srcima onih koje je dodirnuo svojom pričom i humanosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije