Sarajevo u ratu: Broj od 1.600 ubijene djece nije konačan

Radiosarajevo.ba
Sarajevo u ratu: Broj od 1.600 ubijene djece nije konačan

Evidentirani broj ubijene djece u opkoljenom Sarajevu je 1.600, taj broj nije zvaničan, a Institut za istraživanje zločina u saradnji s Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 provodi studiju koja će dovesti do konačnog broja.

Jasminko Halilović: Stvarni broj ubijene djece 

Dosadašnja istraživanja predstavljena su danas na otvorenoj sjednici Instituta i Udruženja u Sarajevu, a pokazuju da su zločinci djecu ubijali sistematski, planirano i ciljano.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica navodi da proces istraživanja ometa to što je veliki broj roditelja poslije agresije zbog gubitka djeteta ili djece odselio u inostranstvo ili su promijenili prijeratnu adresu stanovanja.

Grabovica je naveo i da je ovo istraživanje korišteno kao relevantan materijal na suđenju Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću.

Istraživanje promovirano u Beogradu i Zagrebu

Navedeno je da će istraživanje biti nastavljeno istim tempom te da će dokazi o ubijenoj djeci biti prikupljani uvezano kao i dosada.

Član istaživačkog tima Muhamed Šestanović je naglasio da su imena na spomeniku u Velikom parku u Sarajevu ispisana zahvaljujući prikupljenim podacima do kojih je došao Institut.

Istakao je da je istraživanje koje rade Istitut i Udruženje promovirano u Beogradu i Zagrebu te svim dijelovima BiH.

Šestanović je naveo da je prilikom prezentacije u Zagrebu ideju istraživanja pozdravio bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je kazao da ovo istraživanje trebaju studirati i zločinci i to prije spavanja da bi uvidjeli u kakvim su postupcima imali udjela.

Zaključeno je da istraživanja ovog tipa trebaju biti provođena prvenstveno zbog nevine djece koja nisu ni znala šta se dešava u tom periodu.

Ismet Dizdarević kao član istraživačkog tima je pojasnio da danas mladi ljudi žive bržim i drugačijim načinom života koji bi mogao dovesti do zaborava zločina nad djecom u opkoljenom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije