Šemsudin Mehmedović: Umjesto Marša mira, u Prijedoru marš nemira

7
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović: Umjesto Marša mira, u Prijedoru marš nemira

Umjeto Marša Mira, u Prijedoru Marš nemira. Mogli su odati poštovanje prema žrtvama genocida, poručili su iz stranke Naprijed danas, 7. jula.

Stranka se oglasila nakon današnjeg defilea Vojske Srbije u Prijedoru, a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Nema nikakve dileme da je Bosna i Hercegovina već duže vrijeme na meti specijalnog hibridnog rata od poznatih agresora sa ove strane Drine. Defile pripadnika Vojske Srbije kroz Prijedor i to samo nekoliko dana uoči obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici sraman je i prijeteći akt i dio hibridnog rata protiv naše zemlje.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

Cilj ovog i sličnih poteza vlasti RS i Srbije jeste izazivanje nestabilnosti, širenje straha i propagande s ciljem postizanja ratnog cilja rušenja BiH i njene podjele. Problem je u tome što, za razliku od 1992. sada nema organiziranog, sistematskog, narodnog i državničkog otpora i odbrane od specijalnog rata protiv BiH i njenih institucija. Postavlja se logično pitanje ko je i zbog čega dao saglasnost i dozvolu da se pripadnici strane vojske postrojavanju i defiliraju teritorijem BiH? Kako je ta odluka donesena bez znanja javnosti netransparentno i ćutke? A, ako je to urađeno bez saglasnosti Predsjedništva BiH riječ je o direktnoj agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta BiH.

Zahtjevamo da se hitno pozovu na odgovornost svi koji su nadležni, da se utvrdi ko je i na osnovu čega dao saglasnost i kakva je pozadina svega. Postrojavanje stranih vojnika u ovim
okolnostima nije ništa drugo nego zastrašivanje stanovništva BiH. Da li je u pitanju strah vlasti RS-a ili nešto drugo, ima da se utvrdi".

Hadrović:  Defile Vojske Srbije – realizacija deklaracije "svesrpskog sabora" i akt agresije

Podsjetimo, jutros, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

Dakle, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju... U međuvremenu se pojavila informacija da su jučer defilovali i u Bratuncu?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak