SDP: SDA zbog egoizma i očaja uskraćuje stotine miliona KM podrške za građane i državu

9
Radiosarajevo.ba
SDP: SDA zbog egoizma i očaja uskraćuje stotine miliona KM podrške za građane i državu

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine oglasila se danas, 24. jula i osudila neusvajanje Reformske agende, koja je bila ključna za dobijanje 70 miliona eura od Evropske unije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"SDA-ovo skandalozno uskraćivanje podrške Reformskoj agendi kroz kantone u kojim su na vlasti opet dokazuje da su im stranački interesi ispred države. Licemjerno obrazloženje za blokiranje usvajanja agende potvrda je ozlojeđenosti SDA što ova stranka nije bila sposobna za deceniju vladavine učiniti koliko je Trojka uspjela za jednu godinu.

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

Iako smo znali da je SDA očajna zbog činjenice da je Trojka ključni faktor za otvaranje pristupnih pregovora sa EU i ostvaren pristup preko milijarde KM pomoći državi, nismo mogli slutiti da su zbog svog egoizma i očaja spremni učiniti sve da građanima uskrate novac koji ih čeka iz EU fondova.

Dok su SDA-u puna usta države, upravo su oni usvojili mehanizam koordinacije kojim su državu potpuno razvlastili u procesu pristupa EU, a pravo veta i blokade omogućili kantonima. Istinski je zločin protiv države i naroda što sada SDA zloupotrebljava taj isti mehanizam za blokadu pristupa prijeko potrebnim sredstvima za razvoj države i bolji životni standard građana.

Konaković: Izetbegović je danas sa poslušnicima iz SDA/DF/SBiH svakom građaninu BiH uzeo 600 KM

Licemjerna, lažna briga za državu je još očiglednija imajući u vidu da je tekst Reformske agende usaglašen sa EU. Građani moraju znati da SDA koristeći kantonalni veto koji su sami uveli blokira pristup novcu za jačanje državnih institucija, za gradnju putne infrastrukture, modernizaciju škola, uskraćuje značajni podršku privredi, tehnološkom razvoju itd. Sve to čine paradoksalno se zalažući za državu čiji glas su obezvrijedili kroz mehanizam koordinacije.

Pozivamo SDA da barem jednom pokažu mrvu stvarne brige za životne uslove građana, koji bi uveliko bili poboljšani realizacijom projekata finansiranih sredstvima EU. U suprotnom, samo će još jednom potvrditi da nisu ništa veći prijatelji države od plejade stranaka iz RS-a, tradicionalnih partnera SDA, od kojih sada navodno 'brane' državu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak