Schmidt: Ubrzati tempo i maksimalno iskoristiti prilike koje pruža EU integracija

5
Radiosarajevo.ba
Schmidt: Ubrzati tempo i maksimalno iskoristiti prilike koje pruža EU integracija

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je kako politički akteri u našoj zemlji moraju odmah ubrzati tempo, prevazići politički zastoj i maksimalno iskoristiti prilike koje pruža EU integracija za dobrobit svih građanki i građana.

Christian Schmidt je sudjelovao na GLOBSEC Forumu u Pragu, gdje se detaljnije razgovaralo o putu za evropsku sigurnost i budućnost sa fokusom na Zapadni Balkan.

"Istaknuo je da je glavni prioritet međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana podrška za jačanje stabilnosti i mirnog okruženja koji su neophodni za uspješne reforme i EU integracije. Napredovanje na putu ka evroatlantskim integracijama zahtijeva proaktivnu posvećenost političkih lidera i civilnog društva u BiH, saopšteno je iz OHR-a.

Niko ne zna ko je "misteriozni" hrvatski špijun: Oglasio se i Andrej Plenković o hapšenju u Srbiji

Naglašavajući koliko je suštinski bitno da Bosna i Hercegovina pokaže stvarni napor i povećani angažman na putu integracija, uz potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u Pragu razgovarao sa predsjednikom Finske Alexanderom Stubbom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, češkim premijerom Petrom Fialom, danskim premijerom Metteom Fredriksenom, češkim ministrom za evropske poslove Martinom Dvořákom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Alexanderom Kasanofom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčákom, bh. ambasadoricom u Češkoj Republici Martinom Mlinarević, predsjednikom GLOBSEC-a Róbertom Vassom, te predsjednikom Odbora direktora GLOBSEC-a Wilhelmom Moltererom.

Visoki predstavnik je govorio na panel diskusiji “Spremni ili ne: Istina o spremnosti EU za proširenje”, zajedno sa Miroslavom Lajčákom i državnim sekretarom pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Thomasom Baggerom.

Govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i insistirao na tome da politički akteri u BiH moraju odmah ubrzati tempo, prevazići politički zastoj i maksimalno iskoristiti prilike koje pruža EU integracija za dobrobit svih građanki i građana BiH.

Komentirajući kako EU može prilagoditi svoje integracijske modele da bi olakšala proširenje, visoki predstavnik je istakao potrebu za kohezivnim pristupom koji je usklađen s potrebama i očekivanjima sadašnjih i budućih država članica.

“Međutim, ovo neće dati željene rezultate u razumnom roku ukoliko vlasti u BiH ne ubrzaju tempo i ne počnu ispunjavati svoje obaveze koje su preuzele prema građanima i međunarodnim partnerima”, zaključio je visoki predstavnik.

Na poziv bh. ambasadorice u Češkoj Republici, Martine Mlinarević, visoki predstavnik se također sastao sa grupom bh. dijaspore kako bi razmijenili viđenja aktuelne situacije u zemlji.

Također je u Pragu posjetio djecu i majke iz SOS sela iz zemalja Zapadnog Balkana koji se trenutno nalaze na ljetovanju u Češkoj Republici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak