Schmidt: "Dodik bi sa svojim narodom mogao završiti kao Transdnjestrija, daje pogrešan spin"

9
Radiosarajevo.ba
Schmidt: "Dodik bi sa svojim narodom mogao završiti kao Transdnjestrija, daje pogrešan spin"

Politika secesionizma vođena od strane predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika predstavlja ključni izazov za političko rješenje koje je okončalo rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995, kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"On ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, daje pogrešan spin", rekao je Schmidt u intervjuu za Reuters.

"Ovo je opasnost", rekao je Schmidt, koji kao visoki predstavnik također ima krajnju nadležnost za tumačenje mirovnih sporazuma, s moćima da nametne zakone i otpusti zvaničnike koji se smatraju preprekom za mir.

Pouzdana informacija iz Washingtona: SAD sprema nove sankcije za ljude oko Dodika

Podsjećaju da je Dodik u augustu optužen od strane državnih tužilaca zbog nepoštovanja odluka Schmidta, nakon što je potpisao dva zakona koja je Schmidt poništio zbog kršenja ustava i uslova mirovnog sporazuma.

Prošlog mjeseca, pro-ruski Dodik je zabranio Schmidtu, kojeg on smatra nelegitimnim izaslanikom jer ga nije podržalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, ulazak u entitet RS, dok su njegovi pristalice pokrenule proteste na međuentitetskoj liniji pod sloganom "Granica postoji".

"On (Dodik) igra sa RS kao da nije postojao Dejtonski sporazum, a to je izazovno i opasno, mi to ne možemo prihvatiti", rekao je Schmidt.

Pročitajte optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Schmidt je rekao da bi Dodik mogao završiti sa svojim narodom u nekoj vrsti Transnistrije, aludirajući na proruski region istočne Moldavije koji se otcepio 1992. godine, ali i dalje nema međunarodnog priznanja.

Također je upozorio da međunarodni partneri koji pregovaraju o putu Bosne prema integraciji u Europsku uniju ne bi trebali pregovarati sa nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima.

OHR: 'Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira'

"Ja čvrsto vjerujem u europsku integraciju, ali ne po cijenama koje određuje Dodik, već po evropskim standardima", rekao je Schmidt.

Također je upozorio na miješanje susjednih Hrvatske i Srbije u unutarnje stvari Bosne, i rekao da ruski saveznik Rusija također može igrati destruktivnu ulogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak