Sastanak stranaka državne koalicije danas u Mostaru: Ima li kraja političke blokade?

9
Radiosarajevo.ba
Sastanak stranaka državne koalicije danas u Mostaru: Ima li kraja političke blokade?

Sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka (ove tri stranke čine tzv. Trojku) Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - održat će se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 14 sati.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije s početkom u 15.30 sati.

Milorad Dodik (SNSD), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS) i Nermin Nikšić (SDP) dolaze u Mostar na poziv Dragana Čovića (HDZ).

Lokalni izbori u BiH: Uvedena nova tehnologija za autentifikaciju birača i prijenos rezultata

Čović je ranije izjavio da na sastanku očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja te okončanje političke blokade. Jedini daljnji put je europski, smatra on

Očekuje se i dogovor oko budžeta, od čega ovisi i usvajanje prve tranše od Evropske unije. Također, Trojka je bila jasna po pitanju Dodikovih izjava o mirnom razdruživanju, a istog je mišljenja i Čović. Razdruživanja nema - jasno su poručili, a ko pokuša dobit će krivičnu prijavu, pojasnili su ranije iz Trojke.

S druge strane, traži se rješenje i za deblokadu Doma naroda PSBiH - a i tu bi stvari trebale biti jasnije nakon današnjeg žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Žrijeb u 12 sati će odlučiti da li će SNSD ostati bez 'ključne ruke' u Domu naroda, četvrtog delegata, ili će to mjesto pripasti Partiji demokratskog progresa (PDP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak