Sarajevo odaje počast: Otkriven spomenik pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH 'Bosna'

19
Radiosarajevo.ba

Danas je u Parku "Safeta Isovića” iza Druge gimnazije u Sarajevu zvanično otkriven spomenik u čast 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "BOSNA", koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote za odbranu Sarajeva i domovine.

Ceremoniji su prisustvovale porodice šehida i poginulih specijalaca, veterani, saborci, prijatelji Udruženja, kao i građani Sarajeva.

Obraćanje su imali značajni gosti, uključujući Dragana Vikića, legendarnog komandanta odbrane Sarajeva i nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH, Benjaminu Karić, gradonačelnicu Sarajeva, Omera Osmanovića, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Ahmeda Hadžića, predsjednika udruženja veterana odreda policije "BOSNA", te Kemala Ademovića, ratnog komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Europski parlament zasjeda u srijedu: Raspravljat će se o posljedicama razornih poplava u BiH

"Neka ovaj spomenik za buduće generacije govori više od riječi. Dragi specijalci, kada smo prvi put imali sastanak, ja sam dala svoju riječ da će ovaj spomenik biti postavljen. Čast mi je što sam ovdje s vama. Ovo je način da vam Sarajevo kaže hvala! Hvala što ste odbranili naš grad i domovinu", rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Zbog tragedije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, odgođeni su pojedini segmenti programa obilježavanja, te je pored zvaničnih obraćanja pročitano 81 ime palih pripadnika, te postrojavanje isto toliko pripadnika FUP-a u njihovu čast. Veterani odreda "BOSNA” su također izrazili saučešće porodicama žrtava, a veliki broj njih sada kao članovi GSS-a Sarajevo su već na terenu i pomažu unesrećenima na terenu.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Otkriven spomenik poginulim pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH

"Teško je danas obraćati se odavde. Ovu sliku hoćemo da pošaljemo u svijet, naše mladosti, našeg ponosa jer smo mi radi njih branili svoj grad I državu. Oni će se igrati na ovom mjestu danas u slobodi. Ovim činom se sjećamo svih naših palih drugova, zbog kojih svi danas imamo slobodu. Mi se sjećamo heroja, a oni drugi neka se sjećaju ratnih zločinaca”, poručio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

"Ovo nije samo simbol sjećanja već I simbol zahvalnosti. Stajati danas ovdje u meni budi ponos I tugu. Ponos na sve hrabre pripadnike I tugu jer mnogi od njih nisu s nama, ali njihova hrabrost ostaje trajno urezana u sjećanje svih nas. Slušali smo razne kritike zbog ovog spomenika u blizini škole, ali upravo tim mlađim generacijama on treba biti podsjetnik zbog kojeg oni imaju slobodu, I sva ova uklesana imena su zaslužna za to”, rekao je Dragan Vikić, ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, odred policije "BOSNA"

Ova ceremonija je organizovana u cilju očuvanja sjećanja na hrabrost i žrtvu onih koji su se borili za slobodu, a prisutni su izrazili zahvalnost i poštovanje prema palim borcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak