Sa zakašnjenjem od tri godine usvojena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027.

0
Radiosarajevo.ba
Sa zakašnjenjem od tri godine usvojena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojena Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027., a koja je prethodno, u istom tekstu, usvojena u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić izrazio je zahvalnost zastupnicima na usvajanju Strategije, posebno predstavnicima Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji su inicirali održavanje hitne sjednice ovog doma s ciljem rasprave i usvajanja ovog strateškog dokumenta.

Strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju politike, ciljevi i mjere za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Federaciji BiH u periodu programski usklađenom sa periodom trajanja aktuelne Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije. Njome se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, način njihovog ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za provedbu, monitoring, evaluacija i izvještavanja. Također, proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi sektorski akteri u poziciji su da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnje, prodaje i investiranja, što bi trebalo rezultirati održivijim razvojem sektora poljoprivrede.

Pogledajte finalni nastup Ismaila Barlova: Fantastična utrka koja je donijela srebro

"Strategija, između ostalog, donosi novi pristup razvoju ruralnih područja i povećava obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju. Promovira se novi koncept povezivanja poljoprivrednih proizvođača sa otkupljivačima i prerađivačima, baziran na uspostavljanju snažnih proizvođačkih grupa i organizacija proizvođača, s posebnim naglaskom na razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organizovanje poljoprivrednika u okviru zadružne organizacije.

Stimulira se povećanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uvođenje i održavanje međunarodnih standarda, te smanjenje negativnih uticaja na okoliš. Direktna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstvena plaćanja po hektaru i po uslovnom grlu stoke, što ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje proizvodnje koje su za njih od posebne važnosti dodatno podrže iz svojih budžeta, pri čemu bi svi proizvođači na prostoru Federacije BiH trebali imati što ujednačenije uslove za proizvodnju s obzirom na stepen podrške", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Poljoprivrednici nemaju dobre vijesti: Čekaju li nas nova poskupljenja?

Dodaju i da se snažno insistira na jačanju sistema prijenosa znanja i informacija i razvoju moderne poljoprivredne savjetodavne službe.

"Predviđaju se posebne, dodatne podrške proizvodačima na područjima sa prirodnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju koja su ugrožena snažnom depopulacijom i prestanka bavljenja poljoprivredom. Uvodi se posebna linija podrške za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem stabilizacije dohotka i podrške investicijama", saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak