RTRS i FTV - poligoni za istomišljenike

Radiosarajevo.ba
RTRS i FTV - poligoni za istomišljenike

Ukupna prosječna ocjena stanja medijskih sloboda i medija u BiH je 2,6, rečeno je danas na prezentaciji Bosanskog medijskog barometra (BMB) koji su, u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert, sačinili stručnjaci iz različitih društvenih oblasti.

Ova ocjena predstavlja srednju vrijednost ocjena četiriju različitih segmenata koja su, vrednovanjem od jedan do pet, sačinili stručnjaci, njih 12, iz oblasti medija, ekonomije, sociologije, politologije, nevladinog sektora, itd.

„Stručnjaci su u septembru prošle godine, na panelu organiziranom na Vlašiću, analizirali stanje u oblasti medija u BiH te smo na taj način dobili vrlo realnu sliku", kazala je na današnjoj prezentaciji koordinatorica BMB-a Tanja Topić.

Nepravičnost javnog servisa

Analizirani segmenti su: sloboda izražavanja, medijsko okruženje, transparentnost i nezavisnost medija te profesionalni standari.

"Najbolje ocjene dobila je zakonska regulativa iz oblasti medija u BiH, ali je konstatirano da je loša implementacija postojećeg zakonskog okvira. S druge strane, vrlo loše je ocijenjena nezavisnost medija, odnosno, utvrđeno je postojanje cenzura, autocenzura te političkih pritisaka na medije", kazala je autorica BMB-a Nataša Tešanović.

Tešanović je iznijela podatak da u BiH postoje 144 radiostanice te 45 televizijskih, uključujući i javne servise.

Dobro je ocijenjena i sloboda pristupa informacijama, ali je medijski prostor preopterećen.

Kada je u pitanju javni servis, istaknuto je da on ne nudi izbalansirane i pravične informacije.

BMB navodi da je RTRS "poligon za istomišljenike" - one iz SNSD-a - te da je osobama koje se ne slažu s njihovom politikom onemogućen pristup programskim sadržajima. Slična je situacija i s FTV, u kojoj vladajuća politička partija u FBiH teži da uspostavi kompletnu kontrolu.

U pozitivne stvari koje su se u prethodnom periodu dogodile u oblasti medija, stručnjaci su  uvrstili  i povećan uticaj internetskih medija i društvenih mreža, jače prisustvo civilnog društva u medijima, bolje razumijevanje medijskih sloboda, uvođenje rodno osjetljivog rječnika u medijima, itd.

Preporuke BMB-a

Negativna "dostignuća" su podijeljenost entitetskih emitera sukladno podijeljenosti političkih vođa, zloupotreba novina, uplitanje vlasti u uređivačke odluke javnih RTV servisa, zastrašivanje novinara, slabi uvjeti rada novinara, itd.

BMB sadrži i preporuke poput poboljšanja solidarnosti među novinarima, promocije kodeksa profesionalnih standarda, izmjene legislative javnih RTV servisa, poboljšanja zakona o slobodi pristupa informacijama, itd. BMB bit će predstavljen i u Banjoj Luci i Tuzli, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak