RS-u prijeti (nova) anarhija: I osumnjičeni za ubistva slobodno će šetati ulicama?!

7
Radiosarajevo.ba
RS-u prijeti (nova) anarhija: I osumnjičeni za ubistva slobodno će šetati ulicama?!

Posljednji slučajevi puštanja osumnjičenih za teška krivična djela u RS-u zbog štrajka advokata po službenoj dužnosti, mogli bi dovesti do potpune anarhije.

Dok je Sud BiH izmirio dugovanja prema advokatima po službenoj dužnosti, to se nije dogodilo u RS. Zbog toga advokati razmatraju i potpunu obustavu rada u svim predmetima.

Od resornog ministarstva traže ne samo isplatu dugova, nego i prihvatanje zahtjeva za povećanje tarife, koja se nije mijenjala punih 19 godina.

Mašinovođa Željeznica FBiH o kobnoj noći: 'Nešto što kao čovjek nikada neću moći zaboraviti'

Rat na relaciji Ministarstvo pravde i advokati u RS-u, piše BHRT, prijeti situacijom da i oni osumnjičeni za ubistva slobodno šetaju ulicama, jer advokati koji su branioci po službenoj dužnosti u krivičnim postupcima čekaju isplatu dugovanja od oko 1,2 miliona maraka. Dok je Sud Bosne i Hercegovine dugovanja isplatio ljetos, u RS dogovora još nema. Za advokate ovo je dokaz da im nije stalo do pravosuđa. S druge strane, ističu, oni svoje obaveze prema državi uredno izmiruju.

"To su krivični postupci koji dugo traju. Tu nema nijednog klijenta, odnosno optuženog koji izabere sebi advokata, jer su to veoma skupi troškovi odbrane i zato Sud određuje advokate po službenoj dužnosti", pojašnjava advokat Branko Gudalo.

Osim toga da rade na dogovoru, ništa konkretno nismo saznali u resornom ministarstvu, a djelimična obustava rada na snazi je od 1. avgusta i prijeti da se pretvori u potpunu, u svim predmetima.

"Advokatskoj komori RS-a dostavili smo Prijedlog memoranduma o razumijevanju i izmirivanju obaveza prema advokatima koji se odnosi na isplatu naknada za odbrane advokata po službenoj dužnosti, te će nakon usaglašavanja teksta istog, u saradnji sa Ministarstvom finansija, biti realizovana isplata dugovanja po prihvaćenoj dinamici plaćanja", naveli su iz Ministarstva pravde RS.

Nisu samo sporna dugovanja za prošlu i ovu godinu. Sporna je vrijednost tarife koja je dvije marke već 19 godina. Advokati traže povećanje na tri, dok su ranije u Ministarstvu za ovaj zahtjev isticali da bi se negativno odrazilo na građane i privredu. Međutim, ako zbog obustave rada dođe do zastarjelosti predmeta šteta je, tvrde advokati, nesaglediva. Međutim, ističu, postoji još jedna i gora zamisao.

"Postoji i ideja da ne budu branioci po službenoj dužnosti, već da država oformi instituciju koja će braniti po službenoj dužnosti, postoji taj prijedlog, on je u opticaju, onda ćete imati situaciju da se u sudu nađe tužilac kao državni organ, sudija državni organ, branilac državni organ, neka nam je Bog na pomoći", navodi advokat Dragan Tolimir.

Ako kojim slučajem dođe do ovog scenarija advokati upozoravaju da ovo znači potpuno urušanje pravosudnog sistema u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak