Strani gosti su tu veoma rijetki: Pogledajte gdje je Macron ugostio Merkel

Radiosarajevo.ba

Posjeta njemačke kancelarke ljetnjoj rezidenciji francuskog predsjednika počela je razmjenom ljubaznosti domaćina i gošće. A zatim se, pod suncem Mediterana, razmatralo kako oživjeti nemačko-francuski „motor“ EU.

Angela Merkel je već na početku – kako i priliči svakom gostu – izrazila divljenje za For Debreganson, ljetnju rezidenciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona:

To je „najljepše mjesto na svijetu“ i posebna joj je čast da bude u tom utvrđenju na Mediteranu.

Strani gosti su tu veoma rijetki: prošle godine je Macron tamo pozvao Vladimira Putina, pretprošle Terezu Mej.

Od njemačkih kancelara tamo je samo još Helmut Kol na poziv Fransoa Miterana 1985, što je Angela Merkel tada mogla da gleda kao vijest u svojoj socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj i nije mogla ni da zamisli da će i ona jednog dana stajati na tvrđavi.

„Zato je za mene danas sasvim poseban dan“, izjavila je kancelarka, prenosi DW. 

Međusobne ljubaznosti nastavile su se i kada je došlo do ozbiljnih tema: ovo je prvi susret njemačke kancelarke s francuskim predsjednikom od sastanka na vrhu EU u julu kad je zajedničkim snagama formiran evropski fond za obnovu od posljedica korone u iznosu od 750 milijardi evra.

I ovom prilikom Makron je to istakao kao uspjeh na putu ka većem ujedinjenju Evrope – što je ideja koja i u Berlinu ne nailazi uvijek na oduševljenje, jer Pariz po pravilu smatra da Francuska tu mora da igra veoma važnu ulogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak