Refik Lendo bez dlake na jeziku: 'Bošnjaci će vraćati kredit za most, a Andrej Plenković slikati'

28
Radiosarajevo.ba

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se povodom današnjeg otvorenja mosta "Hercegovina" kojem će prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Saopćenje iz Ureda potpredsjednika FBiH prenosimo u cijelosti:

"U političkom i javnom životu ali i u medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini, u periodu od suspenzije Ustava Federacije Bosne i Hercegovine na jedan dan, nametanja Vlade Federacije, delegitimizacije izborne volje i uskraćivanja političkih i ustavnih prava Bošnjaka, svjedočim uznemirujućem i duboko zabrinjavajućem djelovanju i porukama političkih predstavnika HDZ Bosne i Hercegovine.

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

Osnaženi političkim položajem unutar federalne koalicije u kojoj sve političke odluke donosi isključivo Dragan Čović, a koje Trojka izvršava i u odsustvu političke snage u vlasti koja bi zaštitila interese države, politički predstavnici HDZ Bosne i Hercegovine, državne su institucije i projekte finansirane sredstvima građana Federacije Bosne i Hercegovine, usmjerili prema ostvarivanju vlastitih i političkih ciljeva Republike Hrvatske.

O tome svjedoči, politički i kulturno-umjetnički program ceremonije otvaranja mosta “Počitelj” koji je preimenovan u most “Hercegovina”. Politički program kojim je predviđeno da premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković bude pozvan da održi govor i tom prilikom promoviše projekat koji je izgrađen finansijskim sredstvima građana Federacije, kao Hrvatski, je neprihvatljiv i skandalozan.

/ Anketa

Smatrate li da je Neum zakinut, jer Koridor 5c ide prema Pločama?

Kulturno-umjetnički dio programa jednako je neprihvatljiv, jer ističe, samo i isključivo kulturu i tradiciju hrvatskog naroda, a koje u kontekstu cijelog događaja za cilj ima snaženje utiska da se radi o hrvatskom projektu izgrađenom na “hrvatskoj teritoriji". Dakle, Bošnjaci i drugi građani Federacije su pozvani da vraćaju kreditna sredstva kojim je projekat finansiran, ali nisu pozvani da uzmu učešće u kulturno-umjetničkom programu ceremonije otvaranja i da promovišu vlastitu kulturu i tradiciju.

Iz medija sam informisan u vezi još jedne bitne okolnosti vezane za ovaj projekat, a radi se o odluci federalnog ministra prostornog uređenja, da sa liste stručnih lica koju vodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u Komisiju za tehnički pregled izvedenih radova na izgradnji Autoceste na koridoru Vc, poddionica Počitelj-Zvirovići imenuje 12 Hrvata i 1 Bošnjaka.

Pogledajte noćne fotografije mosta Hercegovina nekoliko sati prije svečanog otvorenja

Cijeneći lični i profesionalni integritet i poštujući stručna i akademska zvanja imenovanih lica, duboko sam uvjeren u činjenicu da Bošnjaci imaju intelektualni i profesionalni kapacitet da daju doprinos u većem broju od jednog člana predmetne Komisije, a o čemu je ministar trebao voditi dužnu pažnju.

Završetak i puštanje u rad, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata saobraćajne komunikacije, trebao je biti proslava države Bosne i Hercegovine i naših postignuća, a ne poniženje države i pretvaranjem ceremonije u predizborni skup HDZ BiH", naveo je Refik Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak