Raste broj obespravljene djece u BiH

Radiosarajevo.ba
Raste broj obespravljene djece u BiH

 

Broj djece koja su podnijela prijave u 2012. Instituciji ombudsmana za djecu Republike Srpske, zbog povrede njihovih prava, znatno je veći u odnosu na prethodni period. Lani je prijavu podnijelo 50 mališana, a primjera radi u 2011. godini bilo ih je 43, a u 2010. svega devet, dok je u 2009. prijave podnijelo samo šestoro djece. 

Djeca žalbama ukazuju na povrede njihovog prava u obrazovnom sistemu ili na različite oblike nasilja. Ipak, kao i u prethodnom periodu, podnosilac prijave najčešće je jedan od roditelja i mahom ukazuje na povredu ličnih prava djeteta, navodi se u izvještaju o radu Ombudsmana za djecu za 2012, koji će na sjednici 23. aprila razmatrati parlamentarci RS-a.

U izvještajnom periodu, prijavu Instituciji ombudsmana za djecu podnijelo je 286 roditelja (u 2011. godini taj broj je bio 190, u 2010. godini 135), što je značajno povećanje u odnosu na prethodni period. 

Iz zaprimljenih prijava, javlja agencija Fena, proizilazi da su djeca do 10 godina života najviše izložena situacijama koje dovode do povrede njihovih prava. Upravo ta kategorija djece je potpuno zavisna od roditelja i nisu u stanju da se zaštite.

Iz zaprimljenih prijava u 2012. godini proizilazi da su u BiH dječaci (252) više izloženi situacijama koje dovode do povrede njihovih prava, nego djevojčice (196). 

U 2012. godini Institucija ombudsmana za djecu RS-a je postupala u ukupno 601 predmetu, od kojih se 464 odnose na postupanje po prijavama kojima se ukazuje na povrede prava djeteta po različitim osnovama, i 39 predmeta prenesenih iz 2011, što znači da je u radu bilo ukupno 503 predmeta po žalbi. Također, u istom periodu ovu instituciju je telefonom ili dolaskom u kancelariju kontaktiralo više od 1.660 građana tražeći pravni savjet za situaciju koju imaju ili informacije o tome kome i kako se obratiti radi ostvarivanja prava djeteta. 

Međutim, Komitet UN-a za prava djeteta je, razmatrajući 2012. godine novi izvještaj Bosne i Hercegovine, ponovo izrazio duboku zabrinutost zbog nedostatka statističkih podataka koji se odnose na implementaciju Konvencije i jasne podjele odgovornosti za prikupljanje, konsolidaciju i analizu podataka. Istovremeno, ponovio je i svoju raniju preporuku državi da hitno provede popis stanovništva i da razvije koordinirani sistem za sveobuhvatno prikupljanje podataka koji bi trebalo da "pokrije” svu djecu mlađu od 18 godina i da raščlani te podatke po grupama djece kojima je potrebna posebna zaštita.

Zbog ovih nedostataka ni Ombudsman za djecu nema precizne podatke o svim pitanjima kojima treba da se bavi u skladu sa svojim nadležnostima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak