COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih u prvih pola godine

7
Fena
COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih u prvih pola godine
Foto: Fena / Ilustracija / Ilustracija / COVID-19

U prvoj polovici ove godine od COVID-19 u Federaciji BiH preminulo je šest osoba, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U istom razdoblju, Zavodu je prijavljeno 188 slučajeva zaraze, od čega najviše u Hercegovačko- neretvanskom, Sarajevskom i Unsko- sanskom kantonu.

Kako navode, najveći broj slučajeva registriran je u januaru i februaru, što nije neuobičajeno s obzirom na to da je u tim mjesecima vrhunac svih respiratornih bolesti.

Dnevnik Radija Sarajevo | Kusturica: Na braniku Neretve i Une

Dnevnik Radija Sarajevo | Kusturica: Na braniku Neretve i Une

Inače, od 2023. godine testiranje na COVID-19 provodi se u znatno manjem obimu u odnosu na pandemiju korona virusa i uglavnom se provodi među hospitaliziranim pacijentima s teškom akutnom respiratornom infekcijom, pojasnili su iz Zavoda.

Osobama s respiratornim simptomima preporučili su da provode pojedinačne mjere predostrožnosti i ponašanja poput higijene ruku, ostanka kod kuće ako se ne osjećaju dobro, izbjegavanja zatvorenih prostora, gužve i bliskih kontakata te da se jave porodičnom ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije