Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

1
Radiosarajevo.ba
Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dugotrajni COVID je brutalna bolest bez poznatog mehanizma ili lijeka. Daleko od toga da je po prirodi psihosomatska, nova studija daje težinu ideji da je ova pogrešno shvaćena bolest zapravo u velikoj mjeri biološka.

Trajni danak koji virus SARS-CoV-2 nanosi imunološkom sistemu široko je raširen, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, CellSight Technologies i Kaiser Permanente South San Francisco Medical Center.

Kada su 24 pacijenta koji su se oporavili od COVID-19 prošli PET skeniranje (pozitronska emisijska tomografija), njihova je unutrašnjost zasjala poput "božićnog drvca". Radioaktivni lijek nazvan tragač otkrio je abnormalnu aktivnost T ćelija u moždanom deblu, leđnoj moždini, koštanoj srži, nosu, grlu, nekim limfnim čvorovima, tkivu srca i pluća te stijenki crijeva, u usporedbi sa skeniranjem cijelog tijela prije pandemije.

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

Ovaj rašireni učinak bio je očit kod 18 sudionika s dugim simptomima COVID-a i kod šest sudionika koji su se potpuno oporavili od akutne faze COVID-a. Aktivacija imunoloških T ćelija u nekim tkivima, poput leđne moždine i stijenke crijeva, bila je veća kod pacijenata koji su prijavili dugotrajne simptome COVID-a u usporedbi s onima koji su se potpuno oporavili. 

Ipak, čak i oni koji su se u potpunosti oporavili od COVID-19 i dalje su imali postojane promjene u aktivnosti svojih T ćelija u brojnim organima u usporedbi s kontrolama prije pandemije, u nekim slučajevima čak i dvije i pol godine nakon što su se prvi put zarazili virusom.

Naučnici upozoravaju: Pojavio se novi fatalan sindrom povezan s COVID-19?

Naučnici upozoravaju: Pojavio se novi fatalan sindrom povezan s COVID-19?

"Kod nekih pojedinaca ova aktivnost može trajati godinama nakon početne pojave COVID-a i biti povezana sa sistemskim promjenama u aktivaciji imunološkog sistema, kao i prisutnošću dugih simptoma COVID-a", zaključuju istraživači s UCSF-a. "Zajedno, ova opažanja sugeriraju da bi čak i klinički blaga infekcija mogla imati dugoročne posljedice na imunološku homeostazu temeljenu na tkivu i potencijalno rezultirati aktivnim virusnim rezervoarom u dubljim tkivima."

Nalazi su samo korelativni, ali pružaju uvjerljive dokaze da je dugotrajni COVID povezana s postojanošću virusa SARS-CoV-2 u tijelu i abnormalnom imunološkom aktivnošću. Dugotrajni COVID trenutačno je definiran nizom neobjašnjivih simptoma koji se pojavljuju nakon infekcije SARS-Cov-2, koji traju mjesecima ili čak godinama, bez drugog poznatog uzroka.

Dijagnoza je iznimno teška, jer može postojati više od 200 simptoma, koji se često preklapaju s drugim bolestima, kao što su "moždana magla", malaksalost, umor, gubitak pamćenja ili proljev. Studije pokazuju da ove osobe mogu patiti od dugotrajnih problema u srcu, mozgu, plućima, koži, bubrezima, jetri, slezeni, crijevima, štitnjači i jajnicima.

Sjeverna Koreja se bori protiv koronavirus
Foto: EPA-EFE: COVID je zastrašujuća bolest

Jedno od objašnjenja za ovaj rašireni učinak uključuje aktivnost imunološkog sistema. Naučnici su otkrili da su biomarkeri upale i imunološke aktivacije često prisutni u krvi pacijenata nakon akutne faze virusne infekcije. Obdukcije COVID-a također pokazuju dokaze da virus SARS-CoV-2 opstaje u cijelom tijelu, uključujući debelo crijevo, prsni koš, mišiće, živce, reproduktivni trakt i oko. U nekim slučajevima, ostaci virusa pojavili su se u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon prvih početnih simptoma.

Neka istraživanja čak sugeriraju da infekcija virusom SARS-CoV-2 može 'ponovno probuditi' druge uspavane viruse u tijelu, poput Epstein-barr virusa, koji je povezan sa sindromom kroničnog umora/mijalgičnim encefalomijelitisom (CFS/ME). Skeniranjem mozga utvrđeno je da su dugotrajne promjene na mozgu od COVID-a paralelne s učincima CFS/ME.

"Općenito, ova opažanja dovode u pitanje paradigmu da je COVID-19 prolazna akutna infekcija", zaključuje tim s UCSF-a.

Nalazi moraju biti potvrđeni među većim brojem ispitanika, a studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije