Nova varijanta virusa COVID se brzo širi: Stručnjaci upozoravaju na ljetni val zaraze

1
Radiosarajevo.ba
Nova varijanta virusa COVID se brzo širi: Stručnjaci upozoravaju na ljetni val zaraze
Foto: The Economist / Ilustracija

Nova varijanta koronavirusa širi se Sjedinjenim Američkim Državama, a stručnjaci upozoravaju na potencijalni 'ljetni val' zaraze.

Pod nadimkom 'FLiRT', zbog položaja mutacija u njihovim šiljastim proteinima, varijanta KP.3 veoma se brzo širi. Nadovezuje se na KP.2, koja je bila dominantna u maju, no s ovim je mjesecom stigla nova prijetnja i potvrdila da koronavirus jako brzo mutira.

Kod svih trenutnih slučajeva zaraze u SAD-u, njih 25 posto predstavlja KP.3, dok odma iza slijedi KP.2 s 22,5 posto. Postoji li zbog toga značajniji razlog za brigu? Prvi dokazi sugeriraju da bi KP.2 i KP.3 mogle biti zaraznije od prethodnih varijanti, ali je prerano reći jesu li i opasnije.

Oluje pogodile Njemačku, Slovačku i Češku: Nastao saobraćajni kolaps, ima povrijeđenih

Oluje pogodile Njemačku, Slovačku i Češku: Nastao saobraćajni kolaps, ima povrijeđenih

William Schaffner sa Univerziteta Vanderbilt rekao je da, prema onome što se dosad vidjelo, nove varijante FLiRT-a općenito ne uzrokuju teške bolesti. Međutim, kao što se svjedočilo posljednjih nekoliko godina, virusi se mogu brzo promijeniti, piše Newsweek.

Trenutno, Schaffner smatra da je malo vjerojatno da će nove varijante izazvati 'vrlo karakteristične simptome'.

Porebno je obratiti pažnju na one kao groznica, zimica, kašalj, ostanak bez daha, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak okusa ili mirisa, grlobolja, curenje nosa, mučnina, proljev

Ono što je pozitivno je to što uprkos porastu broja zaraženih broj hospitaliziranih nije u porastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije