Bosansko selo ljepše od Londona: Kako su Fay i Dragan pronašli sreću u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Bosansko selo ljepše od Londona: Kako su Fay i Dragan pronašli sreću u BiH
Foto: Printscreen / Fay i Dragan

Dok se mnogi Bosanci sele iz svojih sela u potrazi za boljim životom u urbanim sredinama, neki stranci pronalaze nove mogućnosti i ljepotu u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Fay Simeunović, bivša londonska stanovnica, primjer je kako se život u selu može pretvoriti u san za one koji traže mir i prirodu.

Fay i njen suprug Dragan, nakon što su proveli mnogo godina u Londonu, odlučili su se vratiti Draganovim korijenima i nastaniti u malom selu Jaketići.

Uzbuna u Izraelu: SAD šalje avione i brodove zbog mogućnosti totalnog rata

Uzbuna u Izraelu: SAD šalje avione i brodove zbog mogućnosti totalnog rata

Fay je istakla da je uvijek sanjala o životu u mirnom, prirodnom okruženju, gdje može uživati u izvorskoj vodi, vlastitoj bašti i čistom zraku.

"Kada sam živjela u Londonu, sanjala sam o mjestu kao što je ovo, gdje imam izvorsku vodu, imam baštu, imam svoju hranu, imam čist zrak, tišinu i prostor da dišem i osjećam se kao osoba, a ne kao neko zarobljen u mašini velikih gradova", izjavila je Fay.

Dragan Simeunović, koji je nakon studiranja i brojnih putovanja odlučio vratiti se svojim korijenima, također je izrazio duboku povezanost sa svojim zavičajem.

Otkrijte priču o Todorovu: Naselju u BiH koje je kroz vijekove svjedočilo promjenama i borbi

Otkrijte priču o Todorovu: Naselju u BiH koje je kroz vijekove svjedočilo promjenama i borbi

"Ako su mi odsječene ruke, noge i svi dijelovi tijela, moje srce će prestati da kuca. Isto će se desiti s gradovima ako sela ne budu ponovo postojala," rekao je Dragan.

Prema podacima iz 2013. godine, u čak 1486 sela u Bosni i Hercegovini živi manje od 10 ljudi, dok je oko 500 sela potpuno prazno. Jaketići su prije rata brojali 400 stanovnika, a sada ih ima samo desetak. Unatoč tome, Fay i Dragan vide značajne prilike u ovoj gotovo napuštenoj sredini.

Njihovi planovi uključuju osnivanje zadruge za proizvodnju hrane i kozmetike od lokalnog bilja, s ciljem izvoza proizvoda u druge zemlje Balkana, ali i šire. Fay je izrazila optimizam u vezi s budućnošću:

"To bi bio moj san, a vjerujem u snove jer sam već ostvarila jedan živeći ovdje sa svojim mužem."

Ova priča ističe ne samo izazove s kojima se suočavaju ruralna područja, već i potencijal i mogućnosti koje privlače ljude koji traže drugačiji način života. U svijetu koji se brzo urbanizira, povratak prirodi može biti privlačna alternativa za one koji žele spojiti svoje snove s realnošću, piše Glas Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije