Rasprava o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN: Očekuju se govori Schmidta i Bećirovića

7
Radiosarajevo.ba

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za srijedu, 25. maj, zakazana je redovna polugodišnja rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini.

Izvješaj podnosi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

U ime BiH Vijeću sigurnosti UN-a trebao bi se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, povodom Izvještaja visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Baščaršija u subotu uvečer krcata turistima: Evo šta smo snimili na +32 stepena

Raspravu će pratiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao - 23. maj je najavljeno i održavanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a Njemačka i Ruanda su sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici, odnosno zemlje koje su zajedno inicirale i izradile tekst rezolucije.

Naknadno su 32 zemlje članice UN-a postale kosponzori, kao zemlje koje su preuzele zadatak da nacrt predstave pred sve 193 države članice UN-a.

Od zemalja regije Balkana kosponzori su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija.

Od europskih zemalja to su: Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Švedska, Turska i Velika Britanija.

Potvrđeno: Odluka o Rezoluciji na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja

Kosponzori su i Sjedinjene Američke Države, Kanada i Novi Zeland, te Bangladeš, Čile, Jordan, Malezija i Vanuatu.

Za genocid nad najmanje 8.372 muslimana i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik Republike Srpske i glavni komandant Vojske Republike Srpske Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak