Hiljade penzionera na protestima pred zgradom Vlade FBiH traže povećanje penzija

A. B.
Veliki broj penzionera iz brojnih gradova širom Bosne i Hercegovine stigao je danas u Sarajevo, zbog masovnih protesta pred zgradom Vlade FBiH, a njihovi protesti su zvanično počeli intoniranjem himne BiH.

Oni su danas iznijeli svoje zahtjeve pred zgradom Vlade FBiH i oni glase:

- Pod hitno donijeti zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u kojem će osigurati da penzioneri mogu živjeti od svoje penzije, jer ona nije milostinja već zarađeno ekonomsko pravo. Sadašnji zakon je devastiran zahvaljujući nepoštovanju Člana 51. od Vlade FBiH, resornog ministra i PIO-a

- Da Parlament FBiH na prijedlog Vlade FBiH donese Zakon o organizaciji Federalnog zavoda PIO/MIO

- Donošenje prijedlog zakona o PIO-u i upućivanje u parlamentarnu proceduru

Penzionerima se danas obratio i Josip Pejaković koji je rekao da je ispred zgrade Vlade FBiH došao jer je i on penzioner.

"Nisam želio govoriti, jer dosta je vise razgovora i obraćanja svih ovih 40 godina koliko vam poručujem da nešto mora biti na prvom mjestu, a to je BiH. O njoj je danas bilo najmanje govora i nemojte da danas pošaljemo lošu sliku o njoj danas. Da pokrenemo mašinu koja je najdiscipliniranija bila na svim izborima, to su penzioneri. Ne mozemo skoćiti u vodu pa se čuditi što smo mokri. Ovo je naše djelo i promislimo kakve su posljedice kada biramo one koji brinu samo za svoju fotelju", rekao je Pejaković okupljenim penzionerima.

Od ranih jutarnjih sati, veliki broj pripadnika policije se nalazi pred zgradom Federalne vlade, zbog najave da bi na proteste u Sarajevo trebalo stići više od 15.000 penzionera. Protesti penzionera u Sarajevu su počeli nešto ranije nego je to bilo najavljeno.

"Konačno i jedna žrna u crvenom, kao simbol i moći. Ja ovdje vidim snagu. Ne prizivamo proteste, ali ja sam obradovana danas i sretna jer su se penzioneri napokon probudili. Vlasoidršci su nas stavili u stanje kome iz kojeg smo se probudili i dobrodošli na svjetlo dana. Mi nismo došli što nam je dobro, tražimo malo, trazimo svoje, a to ne dobijamo. Pa neka nas na protestima. Što nas ima mašala", kazala je predsjednica stranke penzionera Sonja Akšamija.

"Izvršeno je povećanje najnižih mirovina 2008. godine, ali je to trebalo uraditi iz Fonda Federacije BiH, a ne Fonda PIO/MIO. I ove godine je prosječna penzija oko 42 posto, pola od onoga što smo trebali dobiti. Poznato je da je prije 1998. penzija bila 85 posto, a sada je 42 posto, znači prepolovljena", rekao je danas predsjednik penzionerskih udruga Mostar Ivan Kožul.

Ismir Hodžić je bio maloljetni borac u ratu, a sada prepušten na milost i nemilost.

"Moj otac je u istom stadiju kao i vi, ide u javnu kuhinju, stid me svoga babe. Ne dajte se braćo i sram nek i stid bude penzionere koji nisu došli ovdje u broju u kojem su rekli. Ljudi su prešli kilometre i kilometre, a gdje su penzioneri iz Sarajeva?", pitao je Hodžić i dodao kako je godinama tražio i kukao, ali niko mu nije dao ni feninga ni za kifle.

"Sram i stid bilo stranku SDA i vladajuće strukture", dodao je.

Hiljade penzionera se nalazi ispred zgrade Vlade Federacije BiH i sa sobom su donijeli brojne transparente kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza umirovljenika Zeničkog-dobojskog kantona (ZDK-a) Mustafa Trakić, obraćajući se penzionerima na protestima, kazao je da je 37 autobusa s penzionerima iz ZDK-a danas stiglo pred zgradu Federalne vlade.

"Danas smo ovdje zbog problema koji nas opsjedaju 20 godina. Borimo se s vlašću godinama i tražimo povećanje nekih, a usklađivanje drugih penzija. Penzije moraju biti najmanje 430 KM, a ako se ne desi nikakav odgovor do 1. januara, idemo na radikalne proteste", rekao je Trakić.

"Mi ove proteste pripremamo nekoliko godina i na ulicama pokušavamo natjerati vlast da ispune naše zahtjeve u vezi s povećanjem penzija. Iako mnogi organi vlasti nisu zasjedali, pozivam ih u ime Udruženja penzionera da upute Zakon u parlamentarnu proceduru. Mi nismo zadovoljni koeficijetom i tražimo pregovore. Očekujemo danas da bude do 15.000 penzionera iz cijele FBiH", rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera BiH Mehmedalija Rapa.

Evidentno je da su penzioneri nezadovoljni, a posebno prozivaju rukovodstvo Udruženja penzionera FBiH.

"Huja me je uhvatila zbog Udruženja penzionera, jer nas razdvajaju. Zajedno s Vladom FBiH rade i treba sve mijenjati. Svi jedu, piju i uzivaju, a boli nekoga briga za narod. Nikada im neću halaliti ovo što rade, postavili su ovu ogradu kao da smo mi neki napasnici, ovoliko policije izveli. A onom Izetbegoviću poručujem nek ide u Tursku, gdje je bio u ratu i gdje ga je babo smjestio, a ja to govorim kao žena borca koji je poginuo", kazala je Senada Doris iz Srebrenika.

Protesti se organiziraju uprkos tome što je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici utvrdila i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o PIO-u. Iz Udruženja penzionera FBiH ranije su poručili da se stide odluke Vlade FBiH kojom je izbjegnuto povećanje penzija, jer 66 posto od 410.000 penzionera u FBiH živi od minimalne penzije.

Redžo Mehić, član Izvršnog odbora Udruženja penzionera je kazao kako penzioneri na pošten i miran način žele dići svoj glas protiv nepravde i zla.

"Prije 20 godina na istom mjestu tražili smo svoja prava, a ništa se nije promijenilo. Ovaj dan smo mi uzeli za Dan penzionera, a umjesto da pravimo svečanosti, mi imamo protest najpoštenijih ljudi", rekao je Mehić i dodao kako su penzioneri svjesni ekonomske i političke situacije u našoj zemlji.

Istaknuo je kako se o penzionerima niko ne brine već četiri godine, ni direktor PIO-a, ni federalni premijer i izrazio zabrinutost što navedeni uopće ne brinu da li penzioneri imaju šta jest.

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH, na današnjem protestu penzionera je izjavio kako su penzioneri u izuzetno teškom materijalnom položaju i da su ugrožena kategorija u društvu. Obraćanje Omerefendića su penzioneri izviždali ispred zgrade Vlade FBiH kazavši kako ni on nije uradio ništa za tu kategoriju stanovništva.

Stani silo i nepravdo, Tražimo izlaz iz siromašne države, Tražimo usvajanje odluke o vojnoj i državnoj imovini, Sramota za pet godina samo su pet posto povećane penzije, Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon PIO, Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinjice samo su neke od poruka koje se mogu pročitati na transparentima. 

Rano jutros je postavljena i visoka zaštitna ograda oko cijele zgrade. Penzioneri kao glavni razlog organiziranja protesta navode raniju odluku Vlade FBiH da odbije povećati penzije za deset posto.

Federalni premijer Fadil Novalić novinarima je u utorak, nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o PIO-u, kazao da vjeruje da će dogovor s penzionerima biti postignut.

"Pokazat ćemo šta ide na parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru", naglasio je Novalić.

Istaknuo je da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je taj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji i da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi europskog zakonodavstva.

Istaknuo je da bi zakon na snagu trebao stupiti 1. januara 2018. godine.

Prema ranijim najavama protesti bi trebali trajati do 14 sati, a do tada je saobraćajnica koja prolazi pored Vlade FBiH zatvorena za saobraćaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak