Prihvaćeno zaduženje za dvije nepovezane dionice na Koridoru Vc

Radiosarajevo.ba
Prihvaćeno zaduženje za dvije nepovezane dionice na Koridoru Vc

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje kod Evropske investicijske banke namijenjeno za izgradnju dvije nepovezane dionice na Koridoru 5C i to Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Riječ je o zaduženju između Evropske investicijske banke i BiH u iznosu do 140 miliona eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH.

„Sredstva su Federaciji BiH odobrena s rokom otplate od 19 godina i grace periodom od šest godina i bit će na kreditnom osnovu prenesena na JP Autoceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju“, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

Na dionici Poprikuše - Nemila bit će izgrađeno 5,5 kilometara autoceste, što uključuje tunel Golubinja u dužini od oko 3,6 kilometara i trasu autoceste dužine oko 1,9 kilometara, koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa.

Na dionici Tarčin - Ivan bit će izgrađeno 6,9 kilometara autoceste, koja uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište, tunel Ivan u dužini od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak