Preživjele žrtve genocida u Ruandi zabrinuti zbog stanja u BiH: "Dragi prijatelji..."

2
Fena
Preživjele žrtve genocida u Ruandi zabrinuti zbog stanja u BiH: "Dragi prijatelji..."

Preživjela žrtva genocida u Ruandi Freddy Mutanguha koji je i izvršni direktor Aegis Trusta, poslao je danas iz Memorijalnog centra u Kigaliju video poruku preživjelim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Reagirajući na prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se odcijepiti od BiH i na ogromni rizik od nasilja koji to za sobom povlači, Mutanguha je kazao da zajednica preživjelih žrtava genocida u Ruandi sa zabrinutošću i tugom prati situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Znamo kako je stajati na rubu tog ponora. Vi se suočavate s tim po drugi put u vašem životu.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Ruanda je mala država, ali svi vi imate našu podršku", naveo je, pozivajući sve koji mogu da reagiraju na situaciju u BiH.

Aegis Trust je nevladina organizacija za prevenciju genocida, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja djeluje u Ruandi i širom Afrike.

Nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju s Memorijalnim centrom u Srebrenici, nakon što ih je na saradnju pozvao njegov direktor Emir Suljagić.

Organizacija će pokrenuti masovnu zagovaračku kampanju za BiH, pozivajući ljude širom Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Amerike da lobiraju kod svojih političkih predstavnika da djeluju odmah.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak