Preživjele žrtve genocida poslali poruku Schmidtu: Odustanite od svjedočenja u Strazburu!

18
Radiosarajevo.ba
Preživjele žrtve genocida poslali poruku Schmidtu: Odustanite od svjedočenja u Strazburu!

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, uputili su poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da odustane od svjedočenja u Strazburu, pred Europskim sudom za ljudska prava, u kontekstu presude slučaja apelacije dr. Slavena Kovačevića pred istim. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izražavamo našu zahvalnost na Vašim naporima da dođe do potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma o uvođenju presuda MKSJ/MRMKS u krivičnu evidenciju presuda BiH. Zahvaljujemo Vam se na izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim je onemogućeno presuđenim ratnim zločincima sudjelovanje u izbornom procesu.

Izražavamo našu zabrinutost polemikom u javnosti kojom je kompromitirano Vaše svjedočenje u predmetu Slaven Kovačević. Svjesni uloge Visokog Predstavnika u BiH koja je izuzetno važna i često puta odlučujuća te izaziva veliku pažnju javnosti, ali i određuje smjer kretanja naše zemlje.

Lavrov i Medvedev poslali pismo Dodiku: On se odmah pohvalio na društvenim mrežama

Imajući u vidu sve gore navedeno pozivamo Vas da odustanete od svjedočenja pred Evropskim Sudom za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević.

Analiza | Iz Zagreba je još prije šest godina poručeno da "BiH ne mora opstati"!

Skrećemo pažnju na potrebu implementacije postojećih presuda Evropskog Suda za ljudska prava.

Predlažemo da svu energiju uložite u implementaciju presude Sejdić/Finci i na taj način pokažete Vašu posvećenost očuvanju ljudskih vrijednosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak