Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

7
BIRN - Detektor.ba
Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Srebrenica

Platforma Negatorigenocida.info je, kako navode, osmišljena kao alat za borbu protiv svakog oblika relativizacije ili glorifikacije zločina koji su presuđeni pred međunarodnim ili domaćim sudovima.

"Svaka negacija ili glorifikacija će biti pažljivo dokumentovana i analizirana, te proslijeđena nadležnim institucijama, uključujući i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, radi daljnjeg postupanja”, saopćeno je iz Udruženja.

Predsjednik Udruženja Murat Tahirović ukazuje na nedovoljan rad pravosudnih institucija u kontekstu procesuiranja negiranja genocida.

Zukan Helez se sastao s novim šefom Delegacije EU: Naglasak na procesu integracija

Zukan Helez se sastao s novim šefom Delegacije EU: Naglasak na procesu integracija

"Već duže vrijeme vodimo mali 'rat' s Tužilaštvom oko neprocesuiranja negatora genocida i drugih ratnih zločina. Imali smo izjave da tužioci ne znaju raditi, mi smo preko visokog predstavnika obezbijedili edukaciju. U posljednje vrijeme se govori da je smanjen broj, i doista jeste, da nemaju dovoljan broj istražitelja, ali to nije izgovor da se ne procesuiraju odgovorni”, kaže Tahirović u izjavi za Detektor.

Podsjeća da postoji zakon i na nivou Federacije koji i kantonalnim tužilaštvima omogućava podizanje optužnica za ovo krivično djelo.

Hamdija Kocić osuđen je pred Općinskim sudom u Sarajevu na godinu dana uslovno zbog vrijeđanje žrtava genocida u Srebrenici jer je počinio krivično djelo "izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

"Mi nastavljamo svoju borbu kako protiv počinioca isto tako i protiv negatora, kao i onih koji veličaju zločince najtežih krivičnih djela”, kaže Tahirović.

Iz Udruženja pozivaju građane da im se jave ukoliko imaju informacije o negiranju genocida ili veličanju ratnih zločinaca.

Rezolucija koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama (UN) u maju 2024. godine i kojom se 11. juli označava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i sporost pravosuđa u BiH u podizanju optužnica u vezi s negiranjem ratnih zločina, dovelo je do utrostručenja revizionističkih narativa vezanih za genocid u Srebrenici, pokazuje Detektorova analiza sadržaja u BiH i Srbiji kojima se osporava genocid u Srebrenici.

U prvoj polovini ove godine evidentirano je 305 slučajeva negiranja genocida u bosanskohercegovačkim i srpskim medijima, što je tri puta više nego u 2023., kada je zabilježen blagi pad, podaci su Izvještaja o negiranju genocida 2024. Memorijalnog centra Srebrenica.

Od jula 2021., kada je bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona, prema kojima je kažnjivo negiranje genocida, zločina i veličanje zločinaca, podignute su tri optužnice, od čega su dvije dokaz ranije prakse Tužilaštva BiH o cjepkanju optužnica protiv jedne osobe na više njih, a treća je odbijena. Naknadno je Sud BiH spojio dvije optužnice protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u jedan predmet koji se trenutno vodi u Sarajevu.

Kroz više presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je osnovao UN, utvrđeno je da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid u kojem je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije