Nakon reagovanja ministarstva: Enciklopedija Britannica promijenila članak o genocidu u Srebrenici

0
FENA
Nakon reagovanja ministarstva: Enciklopedija Britannica promijenila članak o genocidu u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Termin "masakr" ispravljen u genocid u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pismo Enciklopediji Britannica reagirajući na članak koji je napisao R. Jeffrey Smit pod nazivom "Srebrenički masakr".

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministar je u pismu, među ostalim, naveo da je u Enciklopediji Britannica, čija je glavna misija pružanje globalnih obrazovnih resursa zasnovanih na činjenicama, članak R. Jeffreyja Smita pod naslovom "Srebrenički masakr" s nepravilnim i netačanim terminima koji su u suprotnosti sa brojnim međunarodnopravnim dokumentima.

"Podsjećam da su Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavija i mnogi nacionalni sudovi utvrdili da je ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine zločin genocida. Ovo ne može biti stvar pristrasnog tumačenja jer je pravna činjenica zasnovana na međunarodnom pravu i nizu presuda međunarodnih sudova.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Štaviše, ove godine u maju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, jasno priznajući, na najvišem međunarodnom forumu, kao takav genocid u Srebrenici. Shodno tome, upotreba izraza 'masakr' nije u skladu sa sudski potvrđenim i međunarodno prihvaćenim terminom genocid u Srebrenici.

Nejasni izrazi kao što su 'masakr' ili 'sukob' i slično, direktno potkopavaju i vrijeđaju žrtve i stoga podržavaju politiku poricanja koja je još uvijek rasprostranjena. Apelujem na Vas, kao na Liderski tim globalno priznate i cijenjene Enciklopedije Britannica, i vaše urednike da prihvate navedene činjenice i da s pravom isprave termin 'masakr' u 'genocid'", stoji, između ostalog, u pismu ministra Konakovića.

IGK uputio žestoku kritiku nakon što je Britannica genocid u Srebrenici nazvala masakrom

IGK uputio žestoku kritiku nakon što je Britannica genocid u Srebrenici nazvala masakrom

Na pismo je odgovorio Tracey Grant, glavni urednik Enciklopedije Britannica, koji je naglasio da je u obraćanju ministra Konakovića dat uvjerljiv argument te da veliki dio svijeta ovu neizrecivu tragediju smatra genocidom, kao i kada je riječ o podacima o broju izgubljenih života.

Istaknuo je da je članak o ovoj temi ažuriran na britannica.com te da se može naći na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije