Požar na Dinari: Vatrogasne ekipe na terenu, traži se pomoć iz Hrvatske

2
FENA

Tokom protekla dva dana aktivno je nekoliko požara na području livanjske strane Dinare koja graniči s Republikom Hrvatskom, a u gašenju požara zatražena je i pomoć hrvatskih kanadera.

Kako su izvijestili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Sveta Ana Lištani Livno", više požara spojilo se u jedan, probili su granicu s Republikom Hrvatskom i sve su prijetnje da će se ponoviti 2017.godina, kada je izgorjelo veliko prostranstvo na Dinari te je bilo ugroženo i nekoliko livanjskih naselja.

Uz vjetar koji otežava situaciju, navode da su na par mjesta i minsko sumnjive lokacije na koje ne smiju pristupiti.

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

Vatrogasci su od ranijih jutarnjih sati u subotu aktivni na gašenju požara, a u ispomoć su im pristigle i kolega iz Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva "Gospe Vidoške" iz Vidoša, kod Livna.

Međutim, kako navode, vjetar se pojačava i mijenja smjer, a jaki jugo nosi plamen i preko 15 metara.

Helikopter OS BiH u akciji: Od jutros gasi požar kod Konjica

"Uzalud nam požarni putevi i 'kontre', vjetar je bio prejak. Nismo odustajali, dijelili smo se u skupine po nekoliko ljudi, suzbijali gdje smo mogli, čak i uspijevali, ali samo na trenutke. U pojedinim trenucima požar bi i eruptirao, a momci su se nalazili u skoro bezizlaznim situacijama. To je značilo signal za povlačenje", kazali su iz vatrogasnog društva "Sveta Ana Lištani - Livno".

Dodaju kako im je jedina nada pomoć iz zraka, za koju je upućen poziv.

Uspješno ugašen požar na Zelengori: Pročitajte poruku NP Sutjeska

Vatrogasci ostaju pripravni u blizini naselja koja se nalaze u podnožju Dinare (Rujani i Lištani ).

Ako se vjetar ne smiri, mnogo toga dolazi u opasnost te su stoga zatražili pomoć i u ljudstvu i tehnici.

Na njihov poziv u nedjelju, 18. augusta, u ranim jutarnjim satima oko 40 zaposlenika Profesionalne gradske službe Livno, članovi dva Dobrovoljna vatrogasna društva, zaposlenici šumarije i lovci, otišlo je gasiti požar koji gori iznad naselja Rujana i Lištana, a, kako su kazali iz Gradske uprave, najavljena je i pomoć dva kanadera iz Hrvatske, uz nadu da bi danas mogla pasti i kiša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak