Požar na deponiji kod Kladnja: Odbijen zahtjev za angažovanje helikoptera OSBiH

0
Radiosarajevo.ba
Požar na deponiji kod Kladnja: Odbijen zahtjev za angažovanje helikoptera OSBiH

U prostorijama Općine Kladanj danas, 3. augusta je održana hitna sjednica Štaba civilne zaštite općine kako bi se razmotrila situacija s požarom koji je zahvatio deponiju otpada Stanovi.

Članovi Štaba obaviješteni su da je požar aktivan od četvrtka te da je do danas lokalizovan, ali ne i ugašen. U gašenju su učestvovale brojne vatrogasne jedinice, uključujući dodatnih pet timova, ali ni uz sve raspoložive resurse, požar nije bio moguće potpuno ugasiti.

Prema informacijama, juče i danas su poduzeti značajni napori koristeći više hiljada kubika zemlje i materijala sa kamenoloma Hrastić, ali rezultati još uvijek nisu zadovoljavajući. Općina Kladanj je zatražila pomoć od Kantonalnog Štaba civilne zaštite i Oružanih snaga BiH za angažovanje helikoptera u gašenju požara. Međutim, rano jutros su obavljeni izviđanja, te je odlučeno da zbog opasnosti od eksplozije metana na lokalitetu Stanovi, zahtjev za helikopterom bude odbijen.

Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert

Načelnik Općine Kladanj, Jusuf Čavkunović, i načelnik Štaba poduzeli su sve potrebne korake kako bi mobilizirali dodatne resurse. Više od 10 vatrogasnih vozila iz općina Tuzlanskog kantona bit će uključeno u gašenje požara od popodnevnih sati, piše RTV Slon.

Od danas će se obustaviti posipanje zemljom i posipnim materijalom, a svi kapaciteti će se fokusirati na gašenje vodom. Voda će se dopremati iz vještačke akumulacije Brana. Članovi Štaba zaduženi su za organizaciju brzog punjenja cisterni vodom i maksimalno korištenje topova za isporuku velike količine vode direktno u srce požara.

"Uloženi napori su značajni, ali i dalje radimo na pronalaženju najboljih rješenja kako bismo što brže ugasili požar i zaštitili našu zajednicu", izjavio je načelnik Čavkunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak