Postavlja se plakat na Marijin Dvoru, policiju zanima samo protokol

Radiosarajevo.ba

Na Marijin Dvoru, kod Filozofskog fakulteta, postavlja se plakat kojim se građani, antifašisti, pozivaju da budu na Trgu BiH sutra u 12 sati, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista.

Potresni plakat poziva da se oda pošta, kako je navedeno u pozivu Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) , "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945."

Ovo je odgovor na misu za Bleiburg, koja će biti održana sutra u sarajevskoj Katedrali i vodit će je kardinal Vinko Puljić.

U javnosti su se pojavile informacije da su redatelj Dino Mustafić i potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić pozvani na saslušanje zbog mirnog mimohoda i postavljanja bilboarda.

No, iz MUP-a KS je to demantovano, dok je i Mustafić za Radiosarajevo.ba kazao da je u pitanju dezinformacija, te da policiju, koliko on zna, zanima samo protokol događaja za subotu.

Skenderagić je rekao da su na terenu i u poslu, a da ne zna ni za kakvo saslušanje.

Podsjetimo, iz SABNOR-a su zamolili građane da ovo komemorativno okupljanje od 12 do 13 sati i odavanje pošte žrtvama ustaškog terora bude dostojanstveno i uz poštovanje svih preporučenih mjera propisanih u cilju zaštite stanovništva u vremenu pandemije.

Građani su pozvani da dođu kao pojedinci, bez ikakvih parola, zastava, stranačkih i drugih obilježja.

Istaknuto je da neće biti nikakvih okupljanja pred katedralom i da će na bilbordu u blizini Katedrale pisati tek: "MI S OVIM NEMAMO NIŠTA", dok će se na LED displejima u zoni kod Katedrale biti ispisana imena 11.000 žrtava ustaškog terora u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak