Posmrtni ostaci četiri žrtve Prijedora spremni za ukop: Najmlađi je imao 23 godine

0
AA
Posmrtni ostaci četiri žrtve Prijedora spremni za ukop: Najmlađi je imao 23 godine

Tabuti sa posmrtnim ostacima četiri žrtve proteklog rata sa područja Prijedora koje će biti ukopane sutra nakon kolektivne dženaze koja će se klanjati u Kozarcu, bit će ispraćeni danas iz Identifikacionog centra "Šejkovača" u 11 sati.

Doček tužne kolone sa posmrtnim ostacima žrtava u Memorijalnom centru "Kamičani" planiran je za 20 sati.

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Korićanskih stijena, Čarakova i Kozarca.

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

"Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Kamičanima jeste Forić (Kasima) Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci – Mekteb, 1998. godine. Alija će nakon dženaze biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani", saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je žena i radi se o Musić (Ibro) Bademi, rođenoj 1942. godine. On je imala 50 godina kada je ubijena u Čarakovu kod Prijedora. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2018. godine na lokalitetu Alića šuma u Čarakovu, a njeni posmrtni ostaci će biti ukopani na Šehidnskom mezarju Čarakovo.

Ove godine će se klanjati dženaza za četvoro ubijenih u Prijedoru 1992. godine

Osim ove dvije žrtve ove godine će konačan smiraj naći i Musić (Hajro) Nazif, rođen 1960. godine u Čarakovu. On je ubijen u julu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su u Čarakovu, na lokalitetu Žeger, ekshumiran u martu prošle godine. On će također biti ukopan u Šehidskom mezarju Čarakovo.

Nakon kolektivne dženaze u Kozarcu, ukopan će biti i Aljii (Nedžib) Enver, rođen 1966. godine u Skoplju – Makedonija. Ubijen je 1992. godine na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani kada je na ovom lokalitetu otkrivena posljednja masovna grobnica, u septembru 2017. godine. On će biti ukopani u Šehidskom mezarju Kamičani.

Tužna kolona sa tabutima žrtava će se danas, nakon ispraćaja iz Identifikacionog centra "Šejkovača" u 11 sati, kratko zaustaviti u Sanskom Mostu u 11.30 potom u Ključu u 12.30, zatim u Bosanskom Petrovcu u 14 sati, u Bihaću u 15.30, Bosanskoj Krupi u 17 sati, Bosanskoj Otoci u 17.40, u Bosanskom Novom u 18.30 sati, u Prijedoru u 19.15 dok je dolazak u Kamičane previđen za 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak