Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni za ukop na kolektivnoj dženazi u Prijedoru

0
Fena
Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni za ukop na kolektivnoj dženazi u Prijedoru
Fena / Kolektivna dženaza u Prijedoru

Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da se radi o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ove godine u Kamičanima će biti ukopan Sikirić (Hamdija) Ferid. On je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine u logoru Omarska, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On će 20. jula biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Konačni smiraj u Kamičanima ove godine će naći i Mešić (Adem) Izet. On je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Fazlić navodi da će kolona s posmrtnim ostacima žrtava koje će biti ukopane 20. jula krenuti ispred Identifikacionog centra Šejkovača u srijedu, 19. jula, u 11 sati.

Organizacioni odbor: Dženaza za žrtve Prijedora i ove godine 20. jula u MC "Kamičani"

Organizacioni odbor: Dženaza za žrtve Prijedora i ove godine 20. jula u MC "Kamičani"

Zaustavljanje kolone je najprije planirano na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, potom u Ključu, u Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi. Zaustavljanje kolone je planirano i u Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom, u Prijedoru - ispred Čaršijske džamije.
Dolazak u Kamičane planiran je u 20 sati.

Fazlić navodi da se u identifikacionom centru Šejkovača nalazi još 220 posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata s područja Bosanske krajine. Od ovoga broja DNK metodom identificirano je 60 slučajeva dok su ostali posmrtni ostaci u različitim fazama identifikacije.

"Kada je u pitanju Bosanska krajina, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko 850 žrtava dok se samo na području Prijedora traga za 500 žrtava", kazala je Fazlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije