Političke stranke vs. NVO: Zašto (ne) odgađati bezvizni režim?

Radiosarajevo.ba
Političke stranke vs. NVO: Zašto (ne) odgađati bezvizni režim?
Ilustracija: radiosarajevo.ba

Navodna inicijativa nekoliko nevladinih organizacija da se bezvizni režim za građane BiH odgodi do poslije oktobarskih izbora, kako ga političke stranke ne bi koristile kao predizborno marketinško sredstvo, izazvala je oštre reakcije političkih stranaka.

Ivo Miro Jović: Sulud potez

Tako SDP izražava svoje neslaganje sa nastojanjima dijela nevladinog sektora da se liberalizacija viznog režima odgodi do oktobra ove godine, odnosno nakon opštih izbora. Ova stranka takva nastojanja smatra neodgovornim jer se tako račun za nerad vlasti ispostavlja građanima, kako stoji u saopštenju.

„Liberalizacija viznog režima ne može biti predmet politikantstva bilo koje vrste, jer je riječ o mjeri koja će građanima ove zemlje omogućiti da se ponovo, poslije više od dvadeset godina, osjećaju kao punopravni članovi velike evropske porodice naroda“, stoji u saopštenju SDP-a.

Stranka demokratske akcije, štaviše, nevladine organizacije optužuju da nisu neovisan sektor u službi građane nego servis u službi određenih političkih opcija i pojedinaca.

Iz SDA pozivaju predstavnike nevladinih organizacija da bh. javnosti objasne na kojim su argumentima utemeljili ovakav zahtjev.

Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije Ivo Miro Jović također je osudio ovakvu inicijativu nevladinih organizacija.

Jović je u razgovoru za Fenu naveo da nije bio na tom sastanku s predstavnicima nevladinog sektora, ali je prenio utiske koje su mu kasnije iznijeli članovi delegacije Evropskog parlamenta.

- To su kolege iz Evropskog parlamenta protumačile suludim i jednostavno nisu mogli vjerovati da ima građana u BiH koji insistiraju da građani BiH i dalje ne mogu slobodno ići u Evropsku uniju, uključujući naučnike, studente, zdravstvene radnike, gospodarstvenike ili ljude koji jednostavno žele da putuju, istaknuo je Jović.

Evropski pokret: Nastavak diskriminacije većine građana BiH

S druge strane, nevladina organizacija Evropski pokret BiH „zaprepaštena je činjenicom da i nakon skoro dvadesetogodišnje vizne getoizacije građana BiH u državi postoje nevladine organizacije koje se radi veoma izraženog političkog stava i interesa zalažu za nastavak diskriminacije većine građana BiH“.

Iz ovog pokreta podsjećaju da je većina nevladinih organizacija, čiji su se predstavnici 15. februara uvečer sastali sa delegacijom evropskih parlamentaraca, mimo očekivanja, sugerirala da toliko iščekivana liberalizacija viza za građane BiH bude odgođena za kasnu jesen umjesto u julu, kako je zvanično najavljeno iz sjedišta EU, jer smatraju da bi vladajuća politička elita liberalizaciju mogla da iskoristi za izbornu kampanju, stoji u saopštenju ove nevladine organizacije.

Huskić: Lisabonski ugovor može otežati stvari

Organizacije koju su, navodno, iznijele ovakvu inicijativu su ACIPS, Centri civilnih inicijativa, Transparency International, Omladinska informativna agencija, Centar za promociju civilnog društva, Centar za promociju kulture dijaloga i Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Do saznanja o ovoj inicijativi došlo se na taj način što je Eduard Kukan, šef Delegacije Evropskog parlamenta, potvrdio za nezavisne novine da je tokom susreta s predstavnicima nevladinih organizacija bilo takvih prijedloga.

U srijedu su se, međutim, oglasile neke od prozvanih organizacija civilnog društva. Jedni ističu svoju apsolutnu opredijeljenost za bezvizni režim a drugi otvoreno izražavaju bojazan da bi vizna liberalizacija od strane političkih stranaka bila predstavljena kao njihov veliki politički uspjeh.

Sanel Huskić, direktor ACIPS-a, upozorio je da bi zbog stupanja na snagu Lisabonskog ugovora procedura odlučivanja u strukturama Evropske unije mogla da se oduži, te da bi odluka u tom slučaju stupila na snagu u septembru, neposredno pred opće izbore u BiH, što bi predstavljalo direktno uplitanje u izborni proces u BiH.

Zbog toga je Huskić stava da odluka o liberalizaciji treba stupiti na snagu u junu ili julu.

Behram-Stojanov: Predizborna zloupotreba

Sličnog je stava i predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić, koji kaže da bi stupanje odluke o viznoj liberalizaciji u septembru bila nagrada vladajućim strukturama za učinjeno "ništa" u protekle četiri godine.

Glasnogovornica Centra civilnih inicijativa Majda Behrem-Stojanov kaže da su CCI i druge nevladine organizacije apsolutno za ukidanje viznog režima i na tome su dugo insistirale, ali u CCI-u izražavaju zabrinutost zbog mogućeg termina stupanja na snagu ove odluke, u septembru, kako se ne bi (zlo)upotrijebila u predizbornoj kampanji.

kenan, radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak