Zgrada na Džidžikovcu postaje vlasništvo Austrije: Općina Centar i Ambasada potpisali sporazum

0
Radiosarajevo.ba
Zgrada na Džidžikovcu postaje vlasništvo Austrije: Općina Centar i Ambasada potpisali sporazum
Foto: RTRS / Ambasada Austrije u BiH

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann potpisali su u ponedjeljak, 29. jula, notarski ugovor o kupoprodaji nekretnine u Ulici Džidžikovac 7 (Austrijska ambasada).

Naime, zgrada u Ulici Džidžikovac 7 gdje je dugi niz godina smještena Ambasada Republike Austrije nalazi se u vlasništvu Općine Centar. Ovaj objekat, poznat i kao Kutcherina vila, predstavlja jedan od najuspješnijih primjera sarajevskog romanticizma i ocijenjen je kao visoka arhitektonska i ambijentalna vrijednost za koju su propisane stroge mjere zaštite.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 41. redovnoj sjednici donijelo Odluku o izmjenama odluke o prodaji neposrednom pogodbom nekretnina u Ulici Džidžikovac 7 (Austrijska ambasada) označenih kao k.č.1295/1, k.č.1295/2 i k.č.1295/3 iz zk ul 1870 K.O.Sarajevo IV.

Čeka li i nas isto? Njemačke kompanije spremaju poskupljenja

Čeka li i nas isto? Njemačke kompanije spremaju poskupljenja

Naknada koju će Općina Centar ostvariti kupoprodajom predmetne nekretnine predstavlja sredstva opće namjene koja će se raspoređivati na strateške projekte Općine u skladu sa strateškim dokumentima.

Načelnik Mandić je prilikom potpisivanja ugovora izrazio zadovoljstvo što su konačno stvorene pretpostavke da se objekat proda Austrijskj ambasadi.

"Raduje me da smo nakon više godina uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose i stvoriti pretpostavke da Austrijska ambasada konačno nakon više od 20 godina podstanarstva ima u svom vlasništvu objekat, i to na području općine Centar. Ovo je važna poruka koju šaljemo prijateljskoj Republici Austriji. Od prodaje nekretnine Opština Centar će ostvariti prihod od 3,9 miliona KM", kazao je Mandić.

Srđan Mandić i Ulrike Hartmann
Foto: Općina Centar: Srđan Mandić i Ulrike Hartmann

Ambasadorica Hartmann izrazila je zahvalnost Općini Centar i načelniku Mandiću na uloženom naporu kako bi se pitanje prodaje objekta riješilo.

"Austrijska ambasada je u ovoj zgradi još skoro od rata. Nakon velikih oštećenja ove izuzetno vrijedne historijske zgrade Republika Austrija je preuzela obavezu da renovira i čuva objekat i da ga održava sa pažnjom dobrog domaćina.  Ono što mogu obećati je da ćemo i u budućnosti čuvati objekat, sada kao novi vlasnici. Ovo nije samo ugovor između Opštine i Ambasade, ovo je ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Ja sam vrlo ponosna da sam imala mogućnost da radim u ovoj zgradi i još jednom vam iskreno hvala", poručila je Hartmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije