Pogoršana situacija na području Gacka, mjere pooštrene!

Fena
Pogoršana situacija na području Gacka, mjere pooštrene!

Novonastala situacija sa epidemijom koronavirusa trenutno je pogoršana na području Gacka, gdje su 33 zaražene osobe.

"U Gacku imamo rast broja oboljelih i tamo su mjere pojačane i ne vrijedi više mjera Štaba za vanredne situacije RS-a, da se može okupljati 50 ljudi, nego su one pooštrene. Pratimo situaciju u cijeloj RS i predlažemo mjere kako bismo spriječili širenje epidemije", kazala je epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a Jela Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Poruke se, dodaje, prilagođavaju trenutoj situaciji u određenoj sredini, kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Ukazala je da je neophodno nositi masku u društvu drugih osoba te da nepridržavanje te mjere može uticati na povećanje broja zaraženih koronavirusom.

"Ukoliko neko nosi u sebi taj virus, maske sprečavaju da se on širi u okolinu. Također, ako smo u društvu osobe koja je oboljela, maska nas štiti", rekla je Aćimović i dodala da roditelji treba da odrede da li i djeca do šest godina mogu da nose maske, a kod onih do dvije godine se ne preporučuje.

Ponovila je da i u periodu ublažavanja mjera donesenih ranije radi sprečavanja širenja koronavirusa, stanovništvo treba da bude oprezno i da je neophodno držanje fizičke distance i zaštitna oprema.

U tom bh. entitetu, kako kaže, testiraju osobe koje nemaju simptome, u zdavstvenim ustanovama, domovima za stare osobe, vrtićima..., dok se u drugim sredinama testiraju samo oni koji imaju simptome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak