Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika

Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine podigla je optužnicu protiv Rade Grujića Rašo, rođenog 1967. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatočeni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe, počinio silovanje žrtve - žene bošnjačke nacionalnosti.

U Bugojnu održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo "zločin protiv čovječnosti".

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak