Počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u Federaciji BiH

0
Radiosarajevo.ba
Počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavjestilo je sve majke koje su rodile djecu u 2024. godini o početku isplate podrške u iznosu od 1.000 KM po novorođenčetu.

Online aplikacija za ostvarivanje ove podrške pokrenuta je 31. maja, a do danas je zaprimljeno ukupno 7.037 prijava. Od toga, 3.179 prijava je kompletirano i verificirano, te će danas biti proslijeđene Federalnom ministarstvu finansija za isplatu.

"Ove prijave obuhvataju 3.229 djece, od kojih je 1.648 dječaka i 1.581 djevojčica. Majke će tokom naredne sedmice imati na računima po 1.000 KM, odnosno 2.000 ili 3.000 KM ako je riječ o blizancima ili trojkama", najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Po općinama, najviše novorođenčadi rođeno je u Novom Gradu Sarajevo (231), zatim u Mostaru (202), Tuzli (176) i Zenici (170).

Preostale prijave koje su unesene u aplikaciju trenutno su u obradi zbog određenih nedostataka. Tim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u saradnji sa UNDP-em, radi na provjeri svake prijave i svakodnevno šalje korisnicama upute za ispravku.

Za jednokratnu pomoć od 1.000 KM putem aplikacije e-Porodilje prijavilo se 6.025 žena iz FBiH

"Imamo veliki broj prijava koje imaju određene greške, kao što je pogrešan unos članova porodice, neprepoznavanje prijave novorođenčeta, neslaganje podataka na prijavi i u sistemu kad provjeravamo, te niz drugih nepravilnosti na kojima svakodnevno rade naši ljudi i komuniciraju s majkama da se to ispravi, kako bi se prijave uspješno verificirale. Nažalost, tek svaka četvrta unesena prijava je ispravna, sve ostale moramo slati na ispravke i dopune. A to oduzima i vrijeme i sve druge resurse koje imamo na raspolaganju”,  naglasio je ministar objašnjavajući razloge koji usporavaju isplate.

Majke koje nisu obuhvaćene isplatom ovog mjeseca bit će uključene na isplatu od 10. augusta, čim se isprave nedostaci u prijavama.

"Želim vas uvjeriti da nema razloga za brigu. Sve vi koje niste na isplati ovog mjeseca, bit ćete uključene na isplatu od 10. augusta, čim se isprave nedostaci u prijavama. I tako svaki naredni mjesec do kraja godine, odnosno početka sljedeće, obzirom da imamo i decembarske bebe koje će biti na isplati u januaru 2025. godine", pojasnio je ministar.

Ministarstvo će nastaviti s verifikacijom prijava, te će svakog 10. u mjesecu ići isplate za prijave obrađene u periodu između dvije isplate. Sva djeca rođena u 2024. godini bit će obuhvaćena ovom podrškom, kao i majke mrtvorođene djece. Od ukupno 16 miliona KM predviđenih za ovu natalitetnu mjeru, u prvoj isplati utrošeno je 3.229.000 KM za 3229 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak