Parlament RS: Predložena deklaraciju "o karakteru rata u BiH"

Radiosarajevo.ba
Parlament RS: Predložena deklaraciju "o karakteru rata u BiH"


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će na sjednici, 25. juna, predloženu deklaraciju "o karakteru rata u Bosni i Hercegovini", koju je inicirala Boračka organizacija RS-a. U toj organizaciji institiraju na njenom donošenju, iako deklaracija nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Taj dokument naslovljen je kao "Deklaracija o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995.godine“ i sadrži 13 zaključka.

U jednom od njih se navodi da "Narodna skupština RS-a smatra da Bosna i Hercegovina može opstati samo dogovorom njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, poštujući Daytonski mirovni sporazum“.

Konstatuje se i "da, u ocjenjivanju događaja iz prethodnog rata, nema dovoljno objektivnog, uravnoteženog i ujednačenog pristupa svih strana u Bosni Hercegovini i van nje, a posebno kada je u pitanju kršenje međunarodnog ratnog i humanitarnog prava i odnos prema uzrocima, karakteru i posljedicama ratnog sukoba. Negativna kvalifikacija pojedinih događaja bila je osnova brojnih oblika satanizacije srpskog naroda“.

Građanski rat...

Ukoliko bude usvojeni zaključci u njima će stajati i da NSRS smatra da je "tragični ratni sukob“ u Bosni i Hercegovini, "na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora“.

Također, pozivaju se i strane u oružanom sukobu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini, na unapređenje i intenziviranje dijaloga, na bazi činjenica i međusobnog poštovanja, u cilju kvalifikovanja karaktera, sadržaja i posljedica „tragičnog ratnog sukoba“.

U jednom od zaključaka "konstatuje se da presude izrečene od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu doprinijele pomirenju i utvrđivanju istine o ratnim sukobima u regionu te da taj sud u svom mandatu sudi samo pojedincima za počinjena krivična djela, a ne može izricati kolektivne presude narodima, organizacijama ili vladama“.

Od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao osnivača Suda u Haagu, zaključkom će biti zatraženo da "izvrši reviziju njegovog rada koji je svojim činjenjem ili nečinjenjem omogućio da nepravda u Sudu ima etničke karakteristike; da nestanu i dokazi ili da se na dokazima ne insistira, da budu ubijeni svjedoci ili da se svjedocima (odbrane) onemogući da svojim iskazima poremete proces, da srpske žrtve nemaju satisfakciju i da se ne čini dovoljno da bi se razobličila pozadina ratnog sukoba i učesnika u njemu, odnosno da se utvrdi istina“.

Revizija sudskih presuda

Istovremeno, izražava se i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na slučajevima počinjenih ratnih zločina jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine "do sada, i pored podnesenih prijava i policijskih izvještaja, nije podiglo optužnice za mnogobrojne počinjene zločine nad srpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Sud Bosne i Hercegovine neustavno i protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, u suđenjima za ratne zločine, retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine i to samo za pripadnike srpskog naroda, dok prema pripadnicima drugih naroda postupa u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, primjenjujući Krivični zakon SFRJ, koji je i bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela“.

Predloženim zaključcima traži se revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine te od pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini da se procesuiraju ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom „od strane regularne vojske Hrvatske na prostorima Bosne i Hercegovine“.

Zahtijeva se i vraćanje RS-u dokumentacije koja je odnesena i predata Tribunalu u Haagu, a u vezi s predmetima koji su protiv građana RS vođeni i pravosnažno okončani pred ovim i sudovima u Bosni i Hercegovini, zahtijeva od Vlade Republike Srpske, gradova, općina, javnih preduzeća i privrednih društava „da značajnije finansijski podrže Fond za pravnu, materijalnu i drugu pomoć optuženim za ratne zločine i njihovim porodicama“.

Zadnjim predloženim zaključkom "najoštrije se osuđuju i odbacuju svi pozivi na ukidanje RS i osporavanje njenog imena i postojanja“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak