Paljani jedinstveni: Momčilo je ležao nevin, svi ćemo biti na dočeku

Radiosarajevo.ba
Paljani jedinstveni: Momčilo je ležao nevin, svi ćemo biti na dočeku

Na Palama je sve spremno za sutrašnji svečani doček bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske (RS) Momčila Krajišnika, koji bi u petak trebao biti pušten na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne, izvještava novinar agencije Anadolija.

Krajišnik bi sutra trebao biti pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je bio na izdržavanju kazne na koju ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Pravomoćnom presudom iz 2009. godine ICTY je Krajišnika proglasio krivim za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH. Redovnim letom, kako se očekuje, trebao bi stići do Beograda, a potom će helikopterom Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika biti prebačen na Pale.

Stanovnici Pala i bh. entiteta RS pozvani su na svečani doček Krajišnika u centru Pala televizijskim porukama i bilbordima postavljenim po gradu koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i bio sjedište vodstva bosanskih Srba na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, kojima se sudi za genocid.

U razgovoru sa građanima, ekipa agencije Anadolija saznala je da će većina njih biti prisutna na sutrašnjem dočeku, te kako podržavaju prijevremeno puštanje na slobodu Momčila Krajišnika, koga je Žalbeno vijeće Haškog tribunala u martu 2009. godine osudilo na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u BiH u periodu od jula 1991. do decembra 1992. godine.

I dok je prijevremeno puštanje na slobodu Momčila Krajišnika od strane porodica žrtava dočekano uz osude i zgražanja, Paljani smatraju kako je on ''bespotrebno i bio u Haagu''.

Sin Momčila Krajišnika, Miloš Krajišnik, u izjavi za AA, kazao je kako ne očekuje ništa nakon povratka svog oca, samo je zahvalan što se on vraća kući.

"Ljudi me pitaju da li je on spreman da se angažuje politički. Ja ne znam ništa o tome. Meni je bitno da mi se otac vrati kući. Ne znam šta bih očekivao, moj jedini cilj je bio da se on vrati kući", rekao je Milioš Krajišnik za AA.

Miroslav Simunović iz medija je saznao za svečani doček Krajišnika. Ukoliko mu poslovne obaveze to dozvole, prisustvovat će dočeku.

"Ne očekujem ništa posebno nakon njegovog povratka. Njegovo prijevremeno puštanje i šta ono predstavlja, to je već malo dublje pitanje. Kad ga sud nije mogao analizirati, ne mogu ni ja. Ali, podržavam njegovo puštanje na slobodu", kazao je Simunović.

Nedeljko Kovačević s oduševljenjem očekuje povratak Krajišnika. Smatra da je u zatvoru ležao ''potpuno nevin''.

"Nema kod njega truna odgovornosti. Za njega i za njegovu porodicu ovo predstavlja puno, sigurno. Čovjek zrele dane svog života treba da provede u krugu porodice. Ima unučad, treba da sa njima bude. Nepravedno je zasigurno bio u Haagu", poručio je Kovačević.

Haški sud presuđuje i donosi odluke, a Krajišnik je odležao dvije trećine svoje kazne i sada izlazi iz zatvora legitimno, kao slobodan čovjek, mišljenja je Predrag Vučejičević.

"Znam za proslavu i doći ću sigurno. Ako su Hrvati dočekali Gotovinu, Markača i ostale, Bošnjaci u Sarajevu Orića i ostale bošnjačke junake, ne vidim razloga zašto mi ne bi prvom predsjedniku Narodne skupštine RS-a priredili doček onakav kakav zaslužuje", rekao je Vučejičević.

Kako je navedeno u odluci, Krajišnik ima namjeru raditi na benzinskoj pumpi svoje djece na Palama, "Sarajevo-invest".

"Smatram da je Krajišnik, kroz svoje dobro vladanje tokom služenja kazne, pokazao izvjestan stepen rehabilitovanosti, što ide u prilog njegovom prijevremenom puštanju na slobodu", naveo je u svojoj odluci o prijevremenom puštanju Krajišnika na slobodu predsjednik Tribunala sudija Theodor Meron.

Momčilo Krajišnik uhapšen je 3. aprila 2000. godine u Sarajevu, a na prvom ročištu izjasnio se da se ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice.

On je 27. septembra 2006. godine osuđen na 27 godina zatvora za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumane činove kao zločin protiv čovječnosti.

Krajišnik je pronađen krivim za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata, te drugog nesrpskog stanovništva sa šireg područja Bosne i Hercegovine kroz počinjenje kriminalnih djela.

No, 17. marta 2009. godine Apelaciono vijeće smanjilo je Krajišnikovu kaznu na 20 godina zatvora, a 7. septembra 2009. godine Krajišnik je prebačen u Veliku Britaniju da služi ostatak kazne. Od transfera u Veliku Britaniju, Krajišnik je podnosio zahtjeve za prijevremeno puštanje na slobodu u julu 2010. godine, julu 2011. i novembru 2012., no sva tri su bila odbijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak