Ovo su nagrade: Koliko novca dobiju agenti SIPA-e za uspješne akcije

Radiosarajevo.ba
Ovo su nagrade: Koliko novca dobiju agenti SIPA-e za uspješne akcije

Od 1. marta do 31. maja ove godine Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) donijela je devet rješenja o novčanoj nagradi za ukupno 30 zaposlenih.

Osam ih je dobilo po 100 KM za angažovanje u popisnoj komisiji za 2019. godinu, jedan policijski službenik nagrađen je sa 300 KM za „uspješan rad i zalaganje u obavljanju policijskih poslova“, dva policajca su dobila po 100 KM za uspješno prikupljanje podataka o krivičnim djelima iz nadležnosti Agencije, a još dva policijska službenika po 150 maraka za „značajan doprinos u obavljanju policijskih poslova“.

Kako je naveo zamjenik direktora SIPA Đuro Knežević u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja, ostale stimulacije odnose se na rad u raznim operativnim akcijama, koje javnost inače pamti po hapšenju kriminalaca, uglavnom dilera droge, piše Srpskainfo.

Tako su četiri policajca dobila po 150 KM za postignure rezultate u akciji kodnog naziva „Rubin“. Drugim rješenjem, od 17. marta, za istu akciju nagrađena su još dva policajca sa po 200 maraka.  Podsjećamo, akcija „Rubin“ provedena je početkom marta 2020. na području Cazina i Velike Kladuše, kada su uhapšene tri osobe zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge.

Za učešće u akciji „Sky“ nagrađena su četiri policajca sa po 200 KM i još dva sa po 150 KM. Akcija „Sky“, u kojoj su u Mostaru, Stocu, Travniku i Kiseljaku uhapšena četiri državljana BiH i dva Hrvatske, bila je nastavak međunarodne akcije razbijanja lanca krijumčara droge. U toj akciji zaplijenjeno je čak sedam tona marihuane.

Dva policijska službenika nagrađeni su iznosom od po 300 KM i tri sa po 200 KM za postignute rezultate u radu u okviru operativne akcije kodnog naziva ,,Konoba“.

"Primjetno je da se većina rješenja odnosi na dodatno angažovanje policijskih službenika na operativnim aktivnostima, a koje su rezultirale lišenjem slobode više lica, privremenim oduzimanjem većih količina opojne droge i pronalaskom drugih predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", navodi SIPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak