Općina Novi Grad: Izdvojeno 100.000 KM za podršku osnovnim školama

0
Radiosarajevo.ba

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine iz budžeta izdvojila 100.000 KM za podršku osnovnim školama s prostora ove općine.

Grant je uglavnom usmjeren na tekuće održavanje školskih objekata, proširenje kapaciteta produženog boravka, obnovu dotrajalih toaleta, sanaciju oštećenog krova, zamjenu elektroinstalacija i radijatora, te za opremanje kabineta i obnovu rasvjete i druge hitne intervencije.

Tim povodom, općinski načelnik Semir Efendić danas je s predstavnicima 13 osnovnih škola potpisao sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji navedenih projekata.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Općina Novi Grad: Izdvojeno 100.000 KM za podršku osnovnim školama

Efendić je kazao da prvobitna zamisao bila da se spomenuti grant troši za pomoć nastavnom procesu.

"S obzirom na to da su škole, nažalost, u lošem stanju i da resorno kantonalno ministarstvo kao titular tih škola ne izdvaja nikakva sredstva za te objekte, najviše ovih sredstava ići će u sanaciju mokrih čvorova i radijatora, te rasvjete u školama i druge projekte koji se tiču samog održavanja školskih objekata", kazao je.

Dodao je da su zajednički dijelovi škola, koji su u neprekidnoj upotrebi, uglavnom dotrajali te da tu postoji puno problema.

Općina Novi Grad: Izdvojeno 100.000 KM za podršku osnovnim školama

"Mi i ovim putem pozivamo Ministarstvo da izdvoji sredstva u narednim godinama. To je njihova obaveza, kako bi se škole mogle održavati na adekvatan način, jer ih koristi veliki broj učenika svake godine", kazao je Efendić navodeći da je obaveza Ministarstva da planira tekuće održavanje školskih objekata, ne samo za Novi Grad, nego i za sve druge općine.

Ovaj vid podrške osnovnim školama, samo je jedan od brojnih projekata koje Općina Novi Grad provodi kada je u pitanju oblast obrazovanja, od stipendiranja učenika, podrške vannastavnim aktivnostima, škole planinarenja, plivanja..., saopćeno je iz općinske pres-službe.

Direktorica OŠ ,,Mehmedalija Mak Dizdar” Samira Nukić istakla je da Općina iz godine u godinu izdvaja sredstva koja su im prijeko potrebna.

Općina Novi Grad: Izdvojeno 100.000 KM za podršku osnovnim školama

Istovremeno, direktor OŠ „Meša Selimović“ Hamdo Radonja potcrtao je značaj podrške Općine Novi Grad školama, navodeći da će novac biti iskorišten za sanaciju krova koji je dotrajao.

Kako je najavljeno, Općina će i u narednom periodu raditi na poboljšanju uvjeta rada u osnovnim školama, prije svega adaptaciji starog dijela škole „Umihana Čuvidina“.

Također, ove godine planirana je dogradnja i proširivanje škole „Behaudin Selmanović“, a u narednom periodu posvetit će se pažnja i školi „Avdo Smailović“ koja je jedna od najbrojnijih u Bosni i Hercegovini sa više od 1.000 učenika.

Općina je i ove godine izvršila nabavku udžbenika i ruksaka za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola na području Novog Grada, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak