Efendić: Vlada Fadila Novalića počela je praviti štetu i na međunarodnom planu

4
Radiosarajevo.ba
Efendić: Vlada Fadila Novalića počela je praviti štetu i na međunarodnom planu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad na svojoj Facebook stranici govorio je o radu vlasti u FBiH i promjeni odnosa Kine prema našoj zemlji.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Kako smo izgubili ili protiv sebe dobili - Kinu?

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Krupan politički i diplomatski događaj na štetu naše države Bosne i Hercegovine desio se u proteklih nekoliko mjeseci. Kina kao svjetska super sila otvoreno je i nedvosmisleno stala na stranu separatista u našoj zemlji. Niko se od onih koji su zaduženi za vanjske poslove i diplomatiju naše države nije ni osvrnuo na ovaj tektonski poremećaj na vanjskopolitičkom planu.

Zašto je Kina koja je tradicionalno imala prijateljski stav prema našoj zemlji promijenila kurs u korist onih koji rade na rušenju Bosne i Hercegovine?

Vlada Federacije BiH putem Elektroprivrede BiH krenula je u projekat izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla za šta je potpisan ugovor sa kineskom državnom Exim bankom vrijedan više od milijardu KM kojim su osigurana sredstva za izgradnju ovog Bloka, a ugovor je potpisan i sa kineskim izvođačima radova koji su trebali graditi termoelektranu.

Nakon što je jedan od evropskih ili američkih dobavljača otkazao ugovorenu isporuku dijela opreme za Blok 7, kineska strana tražila je da se ugovor u tom dijelu izmijeni, te da se koristi oprema nekog od drugih proizvođača koja bi bila ekvivalentna planiranoj. Iz njima znanih razloga Vlada Federacije BiH odbija ponašati se partnerski i razmotriti zahtjeve kineske strane tražeći isključivo da Blok 7 bude opremljen opremom isporučioca koji je već otkazao učešće u projektu.

Kako je to nemoguć uslov za kinesku stranu, taj stav znači i ulazak u proces raskida ugovora.

Ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping održao je 31. maja ove godine sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem na kojem je pokušao tražiti rješenje da se projekat gradnje Bloka 7 ipak realizira, ali u tom pokušaju od premijera Novalića hladno je odbijen. Gledajući sa strane stiče se utisak da nama ta termoelektrana nije ni trebala, nego nam je trebala isključivo oprema jednog od brojnih svjetskih proizvođača. U suprotnom i sami bi tražili rješenje kako da se Blok 7 izgradi, a ne bi to koristili kao razlog za raskid ugovora.

Sa velikim partnerima kao što je Kina ne možete se tako odnositi.

Ili možete, ali je cijena velika. Što je najgore, nema to nikakve veze ni sa Kinom, ta neozbiljnost i neodgovornost u odnosu i poslovima sa svima je postala glavna odlika onih koji bi trebali na najbolji način predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

Pored toga što je uništila sve čega se dotakla u proteklih 4 godine regularnog i 3 godine uzurpiranog mandata, vlada Fadila Novalića počela je nanositi nesagledivu štetu i međunarodnom položaju naše države. Kada upropaste gradnju hidroelektrane Vranduk ili tunela Hranjen, tu postoji šansa da se stvari poprave, međutim kada izgubite prijatelja u međunarodnim odnosima, to je teško popraviti.

Reći će neko kako Blok 7 nije ni trebalo graditi sa kinezima. Možda i nije, ali o tome se moralo razmišljati prije potpisivanja ugovora. Upravo ovih dana kinezi su završili izgradnju (spajanje) Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj, mosta čiju izgradnju su finansirali EU i Hrvatska, a u Bosni i Hercegovini kinezi ne mogu graditi ni od novaca koji osigura (kao kredit) njihova državna banka. Oni te poruke znaju čitati.

I ne radi se tu nikako o nekom zauzimanju strane izmedju SAD-a ili Kine, Evrope ili Kine. Zato i postoji diplomatija. Samo je ne mogu voditi rođaci i propali stranački kadrovi. Iako se vodi velika trgovačka i ekonomska utakmica između Amerike i Kine na svjetskom planu, obim međusobne trgovinske razmjene između ove dvije zemlje i dalje je ogroman i oni međusobno saradjuju, ekonomski i diplomatski.

Za nas je diplomatija nažalost samo strana riječ i asocijacija na dobro uhljebljenje ljudi bliskih vrhu. O tome se onaj ko je po zakonu odgovoran (npr. član predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda) ne pita ama baš ništa.

Da su se aktivnosti na izgradnji Bloka 7 odvijale prema planu, uvjeren sam da Kina na vijeću sigurnosti UN-a ne bi glasala za ukidanje ureda Visokog predstavnika u BiH za koje se zalaže i Milorad Dodik, niti bi njihova ambasada pisala diplomatsku notu kako je novi visoki predstavnik nelegitiman.

Za Fadila i za njegove mentore to je samo jedan propali projekat više i nije Kina sada protiv nas, ona samo više nije za nas", napisao je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije