Ombudsmeni otvorili predmet o zaposleniku Predsjedništva koji je vrijeđao novinarke

E. H.
U Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH pokrenut je predmet u vezi s ponašanjem zamjenika glavnog sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića, koji je izazvao ogorčenje javnosti nakon što je vrijeđao novinarke BHT-a.

"Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su otvorili predmet po službenoj dužnosti, kako bi pratili dešavanja u vezi sa ovim događaje. Ukazuju na to da verbalni napadi korištenjem govora mržnje predstavljaju napad na ljudsko dostojanstvo i podsjećaju da, prema standardima Vijeća Europe, najteži oblik govora mržnje predstavlja onaj počinjen od strane državnih službenika", istaknuli su za Radiosarajevo.ba iz Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH.

Podsjećaju i kako ovakvi napadi imaju daleko širi domet, potencijalni utjecaj, te da se mogu vezati za zvaničnu politiku jedne države.

"Ombudsmeni podvlače da svi napadi i nedolična, odnosno neprimjerena obraćanja prema novinarima i drugim radnicima u medijima predstavljaju ograničavanje slobode štampe, kao stuba demokratskog i pluralističkog društva", dodali su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava.

Podsjećamo, Dženan Selimbegović, zamjenik generalnog sekretara Predsjeništva BiH izazvao je ogorčenje javnosti zbog neprimjerenog istupa na društvenim mrežama. On je na Facebooku vrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać, tako što ih je nazvao "polovnjačama".

Nakon toga, Selimbegović je dobio podršku nekoliko kolega, također državnih službenika, među kojima je i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak