Prašović-Gadžo o dokumentarcu: Na mene niko ne može vršiti pritisak

A. D.
Prašović-Gadžo o dokumentarcu: Na mene niko ne može vršiti pritisak
Poznata bh. novinarka Sanela Prašović-Gadžo u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorila je o svom autorskom dokumentarnom filmu pod nazivom "Snaga je u istini i pravdi" u kojem razotkriva korupciju, ali i o reakcijama koje su se pojavile.

Ova novinarka jedna je od 154 osobe iz sarajevske općine Novi grad, koje su se pobunile protiv gradnje benzinske pumpe na parceli u naselju Švrakino Selo na kojoj je izgrađena kuća. Investitor izgradnje ove pumpe, inače, kupio je baštu sa kućom, smještenu između drugih kuća, još u 2015. godini, a istog dana kada je potpisao kupoprodajni ugovor s Općinom Novi Grad, predao je zahtjev za dodjelu markice za benzinsku pumpu. Građani su se pobunili protiv ove odluke, a pojedini su pojasnili kako je u institucijama pumpa ucrtana naknadno, suprotno prethodnim regulacionim planovima.

U objavljenom dokumentarnom filmu Prašović Gadžo pokazuje povezanost članova SDA koji rukovode institucijama, njihovu korupciju i direktno pogodovanje investitoru koji je, kako kaže, član GO SDA.

"Sve što bude emitirano u tom filmu je vrlo argumentirano. Na mene ne može niko vršiti pritisak. Ja jednostavno ne pristajem na takvu vrstu razmišljanja. Svjesno sam krenula u ovo", kaže Prašović-Gadžo za Radiosarajevo.ba. Ističe da će ovaj njen dokumentarac biti objavljen za nekoliko dana.

Ona je istakla da je najviše zaprepastio muk u javnosti nakon objave ove informacije.

"Ako ovakav primjer korupcije kod izdavanja građevinskih dozvola nije problem, ako nisu problem očigledni politčki dogovori, onda mi svi kao društvo imamo problem. Onda naši mediji koji to ne objave imaju problem. Ako Zavod radi onako kako mu kaže investitor onda građani imaju problem. Sada znamo kako se crtaju regulacioni planovi, kako se ispunjavaju želje investitorima", kaže naša sagovornica.

Ističe da će istrajati u ovoj borbi, jer je i direktno pogođena problemom.

"Moje komšije su mene zamolile da budem ta koja će kao novinar reagirati. I ja sam pristala na to. Bila sam naravno spremna na reakcije, ali ja sam godinama javna ličnost. Hvala Radiosarajevu koji je prenio ovu informaciju. Vrlo profesionalno i kolegijalno", naglašava Prašović-Gadžo.

Ona potcrtava da je prošle godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo započelo istragu u ovom slučaju.

"Ti ljudi imaju imena i prezimena. Tu je načelnik Općine, direktor Zavoda za planiranje i razvoj KS-a. Ja sam kao novinar došla do svih tih podataka. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je uzeo telefon pa je zvao u vezi s ovim slučajem. Ovo govorim vrlo argumentirano", ističe Prašović-Gadžo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije