Nakon vrijeđanja bh. novinarki ministar Edin Ramić podržao Dženana Selimbegovića

S. H.
Nakon vrijeđanja bh. novinarki ministar Edin Ramić podržao Dženana Selimbegovića
Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović izvrijeđao je bh. novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helač na svom Facebook profilu zbog čega je javnost burno reagirala.

Za novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helač, Selimbegović je napisao da su "polovnjače" na Facebook statusu kojeg je objavio 30. novembra, a potom nakon brojnih reakcija obrisao.

dzenan_selimbegovic_prtscr.jpg - undefined

Facebook status kojeg je Selimbegović obrisao

Nakon njegovog statusa reagirala je i novinarka Prašović-Gadžo koja je poslala dopis Predsjedništvu BiH od kojeg je tražila reakciju i sankcioniranje njihovog uposlenika.

Podršku Selimbegoviću dao je i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić na svom Facebook profilu kada je napisao: Nema Dženana često u medijima, ali kad se pojavi to je dominacija potpuna.

Ramić je i pojasnio svoj status.

"Dženan Selimbegović je častan čovjek. Kao dječak je ratovao u uniformi Armije BiH, izgubio roditelje, a sada ga se zbog verbalnog lapsusa pokušava predstaviti kao monstruma, kojeg treba oboriti na pod i iscipelariti. To njegovo dijete gleda. Poznajem čovjeka, ne stojim iza njegove izjave, ali mi smeta haranga koja se provodi nad njime. Uvijek ću, i po cijenu svoje političke štete, stati u zaštitu svojih prijatelja, kada ih se prekomjerno napada. Dženan je povukao izjavu, izvinio se, no nekim to nije bitno. Tu se naravno radi o političkoj kampanji s ciljem da se nanese šteta Predsjedništvu BiH bilo kakvim povodom. Znakovito je da tu kampanju vodi samo jedna novinarka, koja se već dugo povezuje s političkim subjektima kojima je SDA veliki problem za sve u ovoj zemlji", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar Ramić.

Dugogodišnja reporterka i novinarka Arijana Saračević-Helač nije željela komentirati Selimbegovićeve i Ramićeve izjave.

Na cijeli slučaj reagiralo je i Udruženje BH novinari upućujući pismo Sekretarijatu Predsjedništva BiH u kojem traži reakciju povodom istupa Selimbegovića tražeći da generalni sekretar Predsjedništva BiH Boris Buha najozbiljnije razmotri i osudi neprimjereno javno oglašavanje Dženana Selimbegovića.

Iako je Selimbegović na svom profilu kasnije pisao da nije naveo na koje novinarke misli pa potom obrisao i taj post,  iz udruženje BH novinari istakli su kako se u postu koji je Selimbegović objavio na svom Facebook profilu ne navode imena novinarki, ali "su jasno istaknute činjenice o kojem se mediju radi i o kojem intervjuu".

"Sasvim je jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda. Budući da je gospodin Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog Sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo", navodi se u javnom protestu Udruženja iz kojeg su istakli kako se zalažu za slobodu izražavanja, posebno na internetu.

"Ali nikako ne možemo prihvatiti primitivno komentiranje izgleda novinarki, etiketiranje i omalovažavanje njihovog ženskog identiteta koji su sadržani u Selimbegovićevom Facebook postu", naveli su iz Udruženja.

Federalni zastupnik Dennis Gratz također traži provođenje unutrašnje istrage u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o širenju govora mržnje od pojedinih zaposlenika/savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Gratz smatra da se konačno moraju zaustaviti negativne kampanje, koje bez interesa za državu provode na društvenim mrežama "aktivisti SDA i Izetbegovićevi savjetnici, te da oni nemaju veze sa 'odnosima s javnošću', već sa amaterskim odnosom prema funkciji savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva". 

Također upozorava da su oni su "govor mržnje i kampanje javnog linča novinara i novinarki provodili i provode za vrijeme radnog vremena sa svojih radnih mjesta u Predsjedništvu".

"Građani BiH plaćaju da neki pojedinci pišu statuse i komentare po društvenim mrežama. Ako im je to stvarno posao neka član Predsjedništva izađe pred javnost i kaže: Da, ja sam im povjerio kao zadatak koji su jedino sposobni obavljati da komentarišu na Facebooku društvene događaje i napadaju javne djelatnike, novinare i neistomišljenike. Pa neka onda javnost prosuđuje po tome o Izetbegoviću", kazao je Gratz.

On se također nada da će član Predsjedništva Bakir Izetbegović pokrenuti istragu i tražiti utvrđivanje odgovornosti.

"Iza Vučića i Grabar-Kitarović stoji tim profesionalaca koji nam kontinuirano nameću teme od kojih se mi moramo kao 'braniti', umjesto da mi postavljamo pitanja i tražimo odgovore. Ja kao građanin BiH smatram da našoj državi šteti loš kabinet člana Predsjedništva, koji umjesto da ovih dana pažljivo radi na porukama koje naša zemlja šalje nakon presuda u Hagu, odlučuje da je bitnije za zemlju vrijeđati i provocirati neovisne medije i novinare", zaključio je Gratz u saopćenju za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije