OHR o izjavi da su "Bošnjaci vlasnici BiH koji imaju neugodne podstanare": Veoma uvredljivo

29
Radiosarajevo.ba
OHR o izjavi da su "Bošnjaci vlasnici BiH koji imaju neugodne podstanare": Veoma uvredljivo

"Zamisao da se bilo ko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao 'vlasnik' ili 'podstanar' je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene historije, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove."

Saopćeno je ovo danas, 10. septembra, iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Komentar je ovo na izjavu koja se pojavila u javnosti, a koju je dao predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džafer Alić (SDA), koji je i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa u Mostaru. On je, u intervjuu za jedan medij, izjavio kako su "Bošnjaci vlasnici Bosne i Hercegovine koji imaju neugodne podstanare iza kojih moraju čistiti", zbog čega su mnogi zatražili njegovu smjenu. 

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

Iz OHR-a dalje navode:

"Tom suživotu svjedočimo i danas, unatoč svim izazovima, ali i unatoč uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije trideset godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina. Danas te izjave samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima.

Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice, te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak