Održana sjednica Vlade Federacije BiH: Evo koje su odluke donesene

14
Radiosarajevo.ba

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je po ovlaštenju premijera Federacije BiH predsjedavao zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila prijedloge zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Oba prijedloga zakona bit će upućena u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, Zakonom o policijskim službenicima FBiH utvrđeni su uslovi za prestanak radnog odnosa za policijskog službenika. Jedan od uslova za prestanak radnog odnosa je kada policijski službenik ispuni uslove za sticanje prava na penziju.

S obzirom da prestanak radnog odnosa policijskog službenika koji je utvrđen u članu 122. tačka 3. Zakona o policijskog službenika FBiH nije usklađen sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH neophodno je izvršiti izmjenu ove odredbe Zakona o policijskim službenicima FBiH kako bi se ostvarivanje prava policijskih službenika, odnosno ostvarivanje prava i penzijskog invalidskog osiguranja moglo ostvarivati u skladu sa važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Incident na letu aviona Lutfhanse: 63 putnika i četiri člana posade poletjeli pa vraćeni u Munchen

Danas utvrđenim Prijedlogom zakona mijenja se član 122. tačka 3., na način da policijskom službeniku prestaje radni odnos kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, osim za policijskog službenika koji bude imenovan za direktora uprave policije ili zamjenika direktora uprave policije, a kojem radni odnos prestaje sa istekom mandata u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH.

Kada je riječ o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, današnjnim izmjenama briše se odredba koja se odnosila na to da u vrijeme raspisivanja javnog konkursa i trajanja mandata kandidat za direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije ne ispunjava uslove za penziju. Ovom izmjenoma su pojednostavljeni uslovi u pogledu izbora direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava kapitalnog transfera - Kapitalni transferi javnim preduzećima - za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture, utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu, u iznosu od 4.200.000 KM.

Sredstva u iznosu od 1.600.000 KM bit će utrošena za investiciono ulaganje u gornji i donji stroj lijevog kolosijeka pruge na dionici pruge Maglaj - Zavidovići (šine, pragovi, kolosječni pribor i tucanik). Sredstva u iznosu od 1.400.000 KM predviđena su za investiciono ulaganje u gornji stroj, skretnice sa skretničkom gradom i pričvrsnim priborom u stanicama Zenica (Putna skretnica broj 1AB/CD), Kakanj (skretnica broj 6), Rajlovac (Putna skretnica 1) i Rajlovac (Teretna skretnica broj 42). Također, za nadogradnju staničnih signalno - sigurnosnih uređaja tipa ESTW L 90 5 na dionici pruge Grabovica - Baćevići bit će izdvojeno 1.200.000 KM.

Zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo da pojedinačno za svaki program zaključe ugovor kojim će se urediti način prenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke u slučaju da radove ne izvodi JP Željeznice FBiH i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo će za visinu sredstava utvrđenih ovom odlukom povećati udio državnog kapitala u osnovnom kapitalu Društva i o istom će informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Za provođenje ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela Odluku o prijenosu izvršenih građevinskih radova u okviru Projekta “Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini - dodatno finansiranje”, krajnjim korisnicima.

Federalno ministarstvo se oglasilo nakon što je Ustavni sud BiH poništio njihovu odluku

Odlukom se odobrava krajnjim korisnicima prijenos izvršenih građevinskih radova na javnim objektima u iznosu od 2.501.906,63 KM s PDV-om, nabavljenih u okviru provedbe ovog projekta. U skladu sa ovom odlukom krajnji korisnici su JZU UKC Tuzla - Klinika za interne bolest Tuzla (1.920.253,56 KM) i SKB Dijagnostički centar - Anex, Bijeli brijeg Mostar (581.653,07 KM).

Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor o prijenosu stalnih sredstava, u skladu sa Instrukcijom kojom se utvrđuje metodologija za prijenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta. Krajnji korisnici zaduženi su da izvršene građevinske radove knjigovodstveno evidentiraju, u skladu sa računovodstvenim propisima u Federaciji BiH.

Kako je, između ostalog, navedeno u obrazloženju, u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja - Projekta “Energetska efikasnost u BiH - Dodatno finansiranje” kreditnim sredstvima Svjetske banke, a na osnovu Sporazuma o finansiranju zaključenog između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoja, nabavljena su stalna sredstva na objektima krajnjih korisnika (objektima javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javne uprave u Federaciji BiH) u skladu s reformskim opredjeljenima povećanja energetske efikasnosti.

Adaptacija dva javna objekata se vršila na osnovu pripremljene projektne dokumentacije kojom su predviđene optimalne mjere za poboljšanje energetske efikasnosti objekata, saopštili su iz Vlade Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak