Održan je program Horizon Europe BiH u sklopu Ministarstva civilnih poslova BiH

0
Fena

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine organiziralo je danas „Horizon Europe - info dan" s ciljem promidžbe programa Horizon Europe, najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije, te informisanja učesnika o pravilima za podnošenje aplikacija i mogućnostima saradnje nauke i poslovnog sektora.

Suvad Džafić iz Ministarstva civilnih poslova BiH u uvodu je istakao značaj programa Horizon Europe za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući važnost učešća naučne zajednice iz BiH u programima Evropske unije, kako bi se što više sredstava iz programa povuklo u zemlju.

Naglasio je da su, prema podacima Evropske komisije, od 2021. do 2023. godine, organizacije iz Bosne i Hercegovine podnijele 293 aplikacije, od čega su 234 aplikacije zadovoljile pravno-formalne kriterije.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Potpisani su ugovori o korištenju grant sredstava za 29 projekata. Na temelju presjeka rezultata do aprila 2023. godine, projektima iz Bosne i Hercegovine dodijeljeno je 5.229.953 eura (oko 10 miliona KM).

COST koordinatorica za BiH iz Ministarstva civilnih poslova Alma Hasanović predstavila je osnovne karakteristike programa Horizon Europe i učešće Bosne i Hercegovine u tom programu. Prezentacija je obuhvatila ključne informacije o ciljevima programa, dostupnim sredstvima i prioritetima.

Anđela Pepić s Univerziteta u Banjoj Luci dala je praktične savjete o učešću u programu Horizon Europe, a predstavljeni su uspješni projekti iz Bosne i Hercegovine realizirani kroz program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak