Odbrane poručile Tužilaštvu: Navodi su paušalni

Radiosarajevo.ba
Odbrane poručile Tužilaštvu: Navodi su paušalni

Tužilaštvo BiH istaklo je na ročištu u Sudu BiH da postoje dokazi o osnovanoj sumnji da je četvoro uhapšenih počinilo zločine u logoru Dretelj (opština Čapljina) i da im treba odrediti pritvor zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke.

Odbrane Srećka Hercega, Ivana Medića, Marine Grubešić-Fejzić i Ivana Zelenike odbacile su navode Tužilaštva kao neosnovane i paušalne, te naglasile da su osumnjičeni porodični ljudi, lošeg imovnog stanja, pa stoga nemaju ni razloga ni uslova da pobjegnu, objavio je Justice Report - BIRN.

Ključne uloge

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, tužilac Jude Romano je rekao da je četvoro osumnjičenih imalo ključne uloge u zločinima koji su počinjeni od maja do avgusta 1992. u Dretelju, logoru koji su osnovale Hrvatske odbrambene snage (HOS).

„U logor su nezakonito zatvarani Srbi. Bilo je zatočeno oko 200 civila, koji su mučeni, premlaćivani i seksualno zlostavljani, a nekoliko ih je na smrt premlaćeno. Jedna od zatvorenica je 33 puta silovana, a seksualno je zlostavljana čak i 70-godišnja starica“, kazao je tužilac Romano.

Prema Tužilaštvu, Herceg je kao upravnik logora dopustio nečovječna postupanja i lično učestvovao u premlaćivanjima, Zelenika je bio na čelu vojne ambulante u Mostaru, gdje su civili saslušavani i fizički zlostavljani, a Medić i Grubešić-Fejzić su učestvovali u premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju zatočenika u Dretelju.

„Imamo 28 iskaza svjedoka i svi su već saslušani. Od njih je šest potpuno zaštićeno i Odbrana ne zna ko su oni, a od ostalih 22 većina živi u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, i kako osumnjičeni može na njih uticati”, kazao je Krešimir Zubak, branilac osumnjičenog Hercega.


Krešimir Zubak

Navodeći da se istraga o Dretelju vodi od 2006. i da je u početku pokrenuta protiv drugih lica, Zubak je ocijenio da je Tužilaštvo “ušlo u postupak a da nije utvrdilo ni osnove sumnje”, te da želi samo da “počisti ladice”.

Tužilac Romano je replicirao da je tokom istrage Tužilaštvo nastojalo doći do “arhive” u Hrvatskoj, ali da su zahtjevi odbijani sve do prošlog mjeseca.

I drugi branioci su zatražili da se zahtjev za određivanje pritvora odbaci, te da se u krajnjem slučaju odrede mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta.

'Da je htjela pobjeći...'

“Moja branjenica živi u Sarajevu, državljanka je BiH. Da je htjela pobjeći, mogla je u proteklih 20 godina”, rekla je Zumreta Akagić-Bavčić, braniteljica osumnjičene Grubešić-Fejzić.

Fadil Abaz, branilac Zelenike, napomenuo je kako u ovom slučaju nije logično što se osumnjičeni međusobno ne poznaju.

Kako je podsjetio Justice Report - BIRN, četvoro osumnjičenih uhapšeno je 22. februara, a Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak