Obilježena godišnjica pogibije sedam pripadnika Armije RBiH: 'Borili smo se za slobodu'

3
Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica pogibije sedam pripadnika Armije RBiH: 'Borili smo se za slobodu'

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca 'Unija veterana općine Centar'- Mjesni odbor 'Šip', danas su se članovi porodica, ratni saborci te predstavnici kantonalnih i općinskih boračkih udruženja i Općine Centar polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje na dostojanstven način prisjetili sedam poginulih pripadnika Armije RBiH.

Na današnji dan ratne 1992. godine u današnjoj Ulici Dejzina Bikića na Šipu između brojeva 12 i 14 poginuli su od agresorske granate koja je pala tokom smjene straže. Delegaciju Općine Centar koju je predvodio općinski načelnik Srđan Mandić činili su vijećnici Velija Katica i Jasmin Šljivo, te pomoćnica načelnika Amra Hašimbegović Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Mandić je kazao da o istini o ratnim dešavanjima treba stalno govoriti posebno mladima.

Čeka li i nas isto? Njemačke kompanije spremaju poskupljenja

"Dragi moji sugrađani i saborci, ovoliko godina nakon agresije na nezavisnu i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu te opsade ovog grada, moramo se još više sjećati i obilježavati ovakve godišnjice, jer dolazi smjena generacija i najvažnije je da našim mladima, koji nisu bili rođeni devedesetih godina za vrijeme ovih dešavanja, prenesemo istinu o našoj slavnoj borbi. Svjedoci smo kako se prekraja istorija i stoga da nam se ne bi desilo, kao što danas neki tvrde da su fašisti bili oslobodioci, mi moramo obilježiti što više mjesta stradanja naših najmilijih. Svaka naša mahala ima svoje heroje kojih se moramo sjećati. Borili smo se za slobodu, a sada se moramo boriti za istinu za koju su naši najbolji dali svoje živote", kazao je Mandić u svom obraćanju.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja dužne počasti poginulim pripadnicima Armije RBiH prisutnima su se obratili komandir čete sa Šipa Amir Šljivo, te predsjednik Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar' Enver Krluč. Govorili su o značaju obilježavanja ovakvih datuma.
Na spomen-obilježju, koje je svojim komšijama podigao rahmetli Ramiz Bajić, uklesana su imena: Samir Babić, Dževad Čavčić, Aziz Grabovica, Hamdija Mešanović, Mustafa i Nail Osmanović, Radislav Rašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak