Mnoštvo vjernika i hodočasnika na obilježavanju 31. godišnjice zločina na Stipića livadi

Fena
Mnoštvo vjernika i hodočasnika na obilježavanju 31. godišnjice zločina na Stipića livadi
Foto: Fena / Stipića livada

Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u nedjelju, 28. jula, obilježena 31. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.

Brojna vojna i civilna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, nakon čega je služena misa u čast poginulima koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Ivan Rogić je u ime organizatora godišnjice kazao kako je prije 31. godinu izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana.

Momci sa stranice BH Meteo otkrili zanimljiv podatak: 'U ovom bh. gradu 12 dana u julu preko 40°C'

Momci sa stranice BH Meteo otkrili zanimljiv podatak: 'U ovom bh. gradu 12 dana u julu preko 40°C'

"Najveći zločin se dogodio ovdje na Stipića livadi jer su znali da je ovdje jedini izvor vode na koji će se zapututi oni što su se izvukli iz sela, tu su napravili zasjedu gdje su zarobili mnoge civile i vojnike gdje su ih mučili i likvidirali", pojasnio je Rogić.

Naglasio je kako je ostatak preživjelih iz Doljana istjeran iz svojih kuća te odveden u logor Muzej u Jablanici.

Istaknuo je kako danas u Doljanima žive povratnici, ali svega oko trećine brojke iz predratnog razdoblja, te da svi oni u miru žive sa susjedima Bošnjacima.

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) fra Jozo Grbeš rekao je kako je oprost temelj budućnosti ove zemlje.

"Na ovakvim mjestima najviše govori šutnja, ona iskazuje čast, a riječi su naše često prejeftine. Kad je riječ o oprostu, to jedino može ljubav učiniti, a za nas kršćane je to temelj. Vjerujem da moramo opraštati, nemamo druge opcije i samo na tome možemo stvarati budućnost. Ova zemlja to očekuje, ovi poginuli to očekuju i budućnosti bez toga ne može biti",  izjavio je provincijal Grbeš.

Okupljene je u govoru pozdravio i umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja.

"Sjećanje na tragediju koja se dogodila ovdje prije 31 godinu ne blijedi i vi koji ste danas došli u ovolikom broju to potvrđujete. Vaš dolazak tih je, ljudski, iskaz osude zla koje je haralo, zla koje je tih dana 1993. godine oduzelo 39 života, usmrtilo 39 ljudi, našu sestre i braću", poručio je Sopta.

Kako je rekao, "istina je da su žrtve ubijene samo zato jer su bili Hrvati".

"Ta istina ima imena i prezimena, ima sve činjenice kako bi počinitelji i nalogodavci bili sudski procesuirani, no od toga do danas nije bilo ništa. Pitamo se kad će se i hoće li se ikada to dogoditi", zaključio je Sopta te dodao kako se žrtvu i patnju ljudi koji su nastradali na Stipića livadi i u Doljanima ne smije zaboraviti.

Vijenac je položilo izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Jablanice, dok su brojna druga izaslanstva iz BiH i Hrvatske na spomen obilježju zapalili svijeće.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su zarobili i masakrirali pripadnici Armije RBiH i mudžahedini.

Sjećanje na tragediju u Vitezu: 31 godina od stradanja nevine djece

Sjećanje na tragediju u Vitezu: 31 godina od stradanja nevine djece

Armija RBiH je toga dana tokom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije